18.12.2020 07:10
ZAGREB, 17. prosinca 2020. (Hina) - Skupština Hrvatske obrtničke komore (HOK) u četvrtak je donijela odluku da se  novoosnovane obrte za prve dvije godine poslovanja oslobađa plaćanja komorskog doprinosa, čime se daje dodatna podrška obrtnicima koji započinju svoje poslovanje i pojavljuju se na tržištu.

Na sjednici koja se po prvi puta održala u elektroničkom obliku putem video veze, članovi skupštine jednoglasno su izglasali program rada i financijski plan HOK-a za 2021., a prihvaćen je i novi Statut, priopćeno je iz HOK-a. Također, jednoglasno je donesena odluka o obveznom komorskom doprinosu za jedinstveni sustav organiziranosti obrta, kojom se novoosnovane obrte za prve dvije godine poslovanja oslobađa plaćanja komorskog doprinosa. 

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec pozvao je članove skupštine koji su i sami obrtnici, da u ovim vremenima budu još veća podrška svojim kolegama. Istaknuo je da je HOK cijelo vrijeme trajanja koronakrize stalno radio na kratkoročnim i dugoročnim prijedlozima usmjerenim na očuvanje najosjetljivijih subjekata na tržištu – obrtnika. "HOK je uključen u sve dijaloge na razini resornih ministarstava i Vlade RH koji se tiču donošenja mjera za očuvanje radnih mjesta i oporavak obrtništva. Većina naših zahtjeva je usvojena, ali još je puno posla pred nama. Kad zdravstvena kriza prođe, trebat će puno napora da obrtnici ponovno pokrenu svoje poslovanje i ostvare poslovne rezultate koje su imali prije krize", rekao je Ranogajec.

Dodao je da je na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja, između ostalog, HOK ponovno zatražio da se riješi goruće pitanje blokiranih obrtnika koji ne mogu primiti potpore za očuvanje radnih mjesta. "Mnogi od njih blokirani su upravo zbog krize i treba im se omogućiti isplata potpora“, napomenuo je Ranogajec.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.