18.12.2020 07:32
ZAGREB, 17. prosinca 2020. (Hina) - Društva Grupe Končar u 2021. godini planiraju ostvariti 3,4 milijarde kuna poslovnih prihoda, što je 10 posto više u odnosu na procjenu poslovanja u ovoj godini, stoji u planu poslovanja za 2021. koji je u četvrtak na prijedlog Uprave usvojio Nadzorni odbor.
Taj plan temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu ovu godinu. Naime, stanje ugovorenih poslova na kraju 2020. godine iznosi 4,4 milijarde kuna i značajno je veće u odnosu na stanje na početku godine, ističe se u priopćenju.

Prema planu poslovanja za 2021., prihodi od prodaje na domaćem tržištu planiraju se u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je za 23 posto više u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine. Znatni utjecaj na povećanje prihoda na domaćem tržištu ima planirana isporuka vlakova za HŽ Putnički prijevoz, pojašnjava se u priopćenju. Predviđen je i daljnji rast izvoznih prihoda, na 1,9 milijardi kuna, pri čemu će udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznositi 59 posto. Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se. Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. godini je 3,1 milijardu kuna s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu.

U priopćenju se navodi i da se Končar Grupa u iznimno teškim uvjetima poslovanja uvjetovanih globalnom pandemijom koronavirusa u tijeku 2020. godine pokazala otpornom na krizu, ponajprije djelovanjem čitavog sustava i sposobnošću i predanošću zaposlenika. Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije i dalje izrazito velika, plan poslovanja 2021. godine predviđa daljnji rast poslovanja i poboljšanje operativne učinkovitosti poslovanja, navodi se između ostaloga.  

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.