17.12.2020 07:13
ZAGREB, 16. prosinca 2020. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) u drugoj polovini ove godine zadržala je visok stupanj ekspanzivnosti monetarne politike, osiguravajući povoljne domaće uvjete financiranja i održavajući stabilnost tečaja kune prema euru, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a održane u srijedu.

Savjet HNB-a na sjednici je raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te je usvojio Projekciju monetarne politike od 2020. do 2023. godine, Makroekonomska kretanja i prognoze i Financijski plan HNB-a za 2021, kaže se u priopćenju. Ističe se i da su slobodna novčana sredstva banaka u studenom dosegnula dosad najvišu razinu, što je pogodovalo zadržavanju većine kamatnih stopa na povijesno najnižim razinama, sličnima onima prije izbijanja pandemije.

Tijekom prvih deset mjeseci kreditiranje stanovništva se usporilo, uglavnom zbog smanjenja gotovinskih nenamjenskih kredita. Nakon snažnog rasta tijekom prvog tromjesečja, od travnja do listopada je kreditna aktivnost usmjerena poduzećima prigušena, kaže se dalje.

Savjet HNB-a donio je odluku o izdavanju suglasnosti s prijedlogom Nadzornog odbora Addiko banke da predsjednik uprave bude Mario Žižek, a članovi uprave Dubravko-Ante Mlikotić, Ivan Jandrić i Joško Mihić. Također, suglasio se s prijedlogom Nadzornog odbora J&T banke da Petar Rajković bude član uprave te s prijedlogom Nadzornog odbora Privredne banke Zagreb da Dinko Lucić bude predsjednik uprave, a Draženko Kopljar član uprave.

Nadalje, Savjet HNB-a donio je odluku da se u Vijeće za financijsku stabilnost u ime HNB-a kao članovi Vijeća imenuju Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a, Bojan Fras, viceguverner HNB-a te Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.Uz predstavnike HNB-a, u tom međuinstitucionalnom tijelu koje oblikuje makrobonitetnu politiku zemlje, još su i predstavnici Hanfe, Ministarstva financija i DAB-a.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.