15.12.2020 08:23
RIJEKA, 14. prosinca 2020. (Hina) - Farmaceutska tvrtka Jadran Galenski Laboratorij (JGL), unatoč pandemiji koronavirusa, velikom padu tečaja rublje i smanjenju kupovne moći stanovništva, ostvarila je planove, zaposlivši novih 85 ljudi i osiguravši novo ulaganje od 373 milijuna kuna, priopćeno je u ponedjeljak iz te tvrtke.
Glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić kazao je da je ponosan na rezultat koji je u izazovnim vremenima postignut zahvaljujući kvalitetnoj strategiji, operativnoj fleksibilnosti te ogromnom entuzijazmu i predanosti zaposlenika u Hrvatskoj i na drugim tržištima. Naveo je i da je zadržavanje stabilnosti sustava omogućilo solidarnost tijekom cijele godine, prema lokalnoj i široj društvenoj zajednici.

Vučić je istaknuo da i u 2021. nastavljaju realizirati strateške projekte, ulagati u brendove, tržišta i tehnologiju.Nedavno je s HBOR-om potpisan ugovor za projekt Integra 2020, vrijedan 373 milijuna kuna. Njime će se omogućiti iskorak na međunarodnom tržištu. Planira se ulaganje u sterilnu farmaceutsku proizvodnju, istraživanje i razvoj, novi pilot pogon i robotizirani logističko-distribucijski centar. Projektom se predviđa rast kapaciteta sterilne proizvodnje za 60 posto te objedinjavanje procesa istraživanja i kvalitete na jednoj lokaciji u Rijeci.Taj projekt će omogućiti JGL-u i daljnji transfer sterilne proizvodnje oftalmika svog strateškog partnera iz Poljske u Hrvatsku, a proizvedene lijekove će i nadalje izvoziti u Poljsku i na ostala tržišta.

Tako se, kaže, dodatno jača izvozni kapacitet JGL-a i hrvatske farmaceutske industrije.Vučić je još rekao da će kriza, uzrokovana pandemijom, zasigurno ostaviti dubok trag na gospodarstvo, ali da je iznova ukazala na značaj jake industrije temeljene na visoko sofisticiranim tehnologijama."Upravo stoga Integru 2020 smatramo kapitalnim projektom koji će nas još jače pozicionirati na globalnim farmaceutskim kartama i omogućiti nam da proizvedemo dodatnih 41 milijun komada sterilnih sprejeva, kapi i BoV oblika namijenjenih ponajprije izvozu. Zahvaljujući ovoj investiciji, značajno podižemo razvojno-tehnološku kompetentnost tvrtke i njenu globalnu konkurentnost“, naveo je.

Iz JGL još ističu da je tijekom krize, u svibnju, zaposlenicima isplaćena nagrada od 1000 kuna, kao zahvala za izniman napor, trud i rezultate te da JGL sada isplaćuje i dodatnu jednokratnu nagradu od 3000 kuna. Naglašavaju da je s time ukupan iznos primanja, povrh redovne plaće, u JGL-u veći od 12.000 kuna na godišnjoj razini.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.