10.12.2020 07:08
ZAGREB, 9. prosinca 2020. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) i Zagrebačka banka u srijedu su objavili da su zajednički angažirali investicijsku banku Credit Suisse, i to njen njemački ogranak sa sjedištem u Frankfurtu, "radi postupka prodaje njihovih dionica društva OT-Optima telekom". 
HT i Zagrebačka banka "zajednički su angažirali investicijsku banku Credit Suisse (Deutchland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main, Njemačka, radi postupka prodaje njihovih dionica društva OT-Optima telekom d.d.", navele su dvije kompanije u zasebnim objavama putem Zagrebačke burze. Slijedom toga, HT je ispunio regulatornu obvezu utemeljenu na rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 9. lipnja 2017. godine, da angažira investicijsku banku za prodaju svojih dionica Optima telekoma, dodatno su naveli iz HT-a u današnjoj objavi. 

Inače, HT je temeljem ugovora sa Zagrebačkom bankom još 2013. godine preuzeo upravljanje Optima telekomom, a ta su dva najveća vjerovnika u predstečajnoj nagodbi Optime (2014.) stekla i većinski vlasnički udio u toj telekom kompaniji - Zagrebačka banka 36,90 posto dionica, a HT 17,41 posto dionica Optime.

Agencija za zaštitu tržištnog natjecanja (AZTN) je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrila koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, a u lipnju 2017. je HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. Tim je rješenjem AZTN odredio i da do 31. siječnja 2020. HT treba početi postupak prodaje dionica Optime. HT je krajem siječnja ove godine i pokrenuo postupak prodaje 54,3 posto dionica Optime (dionica koje drže HT i Zagrebačka banka).  Krajem siječnja je, naime, HT objavio međunarodni natječaj za prodaju dionica Optime, a prvi je rok za predaju ponuda bio 2. ožujka, no tada je rok produljen do 18. ožujka. U ožujku je HT objavio da je završen postupak podnošenja ponuda, no pritom nije naveo ni je li bilo ponuda, obrazlažući uz ostalo da javni postupak prodaje ne samo da nije u skladu s najboljim praksama, već bi mogao ugroziti sam postupak, osobito u trenutnim okolnostima na tržištu.

Sukladno rješenju AZTN-a (iz 2017. godine), u slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime odnosno ako podnesene ponude ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optima telekoma. HT je u kolovozu ove godine izvijestio da je, postupajući u skladu s tim odredbama rješenja AZTN-a, "pravovremeno započeo s ispunjavanjem obveze angažiranja investicijske banke u svrhu procesa prodaje" Optima telekoma.Danas je objavio i koja je investicijska banka za to angažirana - njemački odnosno frankfurtski ogranak investicijske banke Credit Suisse. 

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.