03.12.2020 07:45
MOSKVA, 2. prosinca 2020. (Hina/Reuters) - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.
Sberbank želi do 2023. biti među tri vodeća ruska aktera u elektronskoj trgovini i početkom tjedna najavio je preuzimanje većinskog udjela u internetskoj platformi SberMarket, zajedničkom ulaganju s internetskom grupom Mail.Ru. Ruska je banka uložila oko dvije milijarde dolara u akvizicije i informatičku tehnologiju kako bi uhvatila korak s američkim tehnološkim divovima Appleom i Googleom, a kupila je i medijsku grupu Rambler i mrežno kino Okko.

U sljedeće tri godine Sberbankovi prihodi od nebankarskih poslova trebali bi dosegnuti najmanje pet posto prihoda grupe, rekao je prvi potpredsjednik izvršnog odbora Lev Khasis početkom tjedna, povodom dana internetskog ulaganja. "U provedbu te strategije uložit ćemo značajnih oko četiri posto našeg kapitala i usmjeriti većinu tog novca u razvoj poslovanja e-trgovine", istaknuo je Khasis.

Sberbank je do sada po njegovim riječima u Sbermarket uložio 12 milijardi rubalja (156 milijuna dolara). Rast Sberbanka u tom sektoru vjerojatno će biti organski, iako su moguća partnerstva, dodao je Khasis, isključivši mogućnost velikih spajanja i preuzimanja. Unatoč promjeni fokusa, bankarsko će poslovanje do 2023. godine i dalje činiti približno 70 posto neto operativnog prihoda, prema procjenama koje je u ponedjeljak predstavio izvršni direktor German Gref.

Prinos na kapital banke, jedan od ključnih pokazatelja profitabilnosti, trebao bi u razdoblju od 2020. do 2023. premašiti 17 posto. Zajmovi stanovništvu trebali bi rasti 10 do 12 posto godišnje, a portfelj kompanija u kojima Sberbank ima vlasnički udio za dodatnih pet do sedam posto godišnje, navedeno je u prezentaciji.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.