03.12.2020 07:00
ZAGREB, 2. prosinca 2020. (Hina) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je u srijedu na adrese 50 korisnika poslala ugovore namijenjene potporama ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima ukupno vrijedne 18,6 milijuna kuna, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.
Riječ je o ugovorima iz operacije 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u upisnik poljoprivrednika, a visina javne potpore iznosi 50 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama. Ugovori su rezultat natječaja koji je bio raspisan od 10. lipnja do 10. rujna. Korisnici će provoditi aktivnosti u sektorima prerade i/ili marketinga i/ili izravne prodaje proizvoda, pružanja usluga u ruralnim područjima, turizma u ruralnom području te tradicijskih i umjetničkih obrta.

Cilj ove operacije, kako navode iz Ministarstva, je pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta te smanjenje depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.