03.12.2020 07:35
ZAGREB, 2. prosinca 2020. (Hina) - Grad Gospić u srijedu je donio odluku o bespovratnoj dodjeli novčane pomoći poduzetnicima radi ublažavanja posljedica koronakrize, što prati i novi paket mjera za pružatelje ugostiteljskih i sportskih usluga koji zbog odluka nacionalnog stožera ne mogu poslovati, izvijestili su iz Grada Gospića.
Ugostitelji i pružatelji ugostiteljskih i sportskih usluga na području Gospića od sutra se mogu prijaviti na javni poziv za bespovratna sredstva. Poduzetnicima su namijenjena sredstva za likvidnost, a za prosinac će biti oslobođeni plaćanja zakupnina za javne površine, s mogućnošću produženja na iduće mjesece i s prijedlogom da u 2021. budu oslobođeni i poreza na potrošnju.

"Budući da je zabrana rada na snazi do 21. prosinca, potpore će se isplaćivati za taj mjesec, ali ako se mjere nastave grad će nastaviti isplatu sredstava, a gradskom vijeću upućen je prijedlog odluke o oslobađanju od plaćanja poreza na potrošnju te je u proceduri izrada prijedloga odluke o oslobođenju plaćanja zakupa javnih površina", kazao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u srijedu na konferenciji za medije.

Iz Grada Gospića za visinu sredstava koju će poduzetnici dobiti kažu da je ponovno određena brojem zaposlenih, pa će tako oni koji imaju do tri zaposlena moći ostvariti potporu od 2.000 kuna, oni od četiri do šest zaposlenih 4.000 kuna, od sedam do devet zaposlenih 6.000 kuna, a oni koji imaju 10 i više zaposlenih ostvaruju pravo na potporu u iznosu od 8.000 kuna.

Potpore su fiksne i namijenjene održavanju likvidnosti i očuvanju radnih mjesta, dok su sredstva namijenjena za podmirenje tekućih troškova poput režijskih troškova i troškova servisa opreme.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.