02.12.2020 08:03
ZAGREB, 1. prosinca 2020. (Hina) - Za dvije trećine poduzetnika jučer predstavljene vladine mjere pomoći su nedostatne, a vlada je njihovim izborom pokazala dubinsko nerazumijevanje ekonomije, priopćili su u utorak iz udruge Glas poduzetnika (UGP) predstavljajući rezultate ankete provedene među članstvom.
Među anketiranim poduzetnicima je i 19,3 posto onih koji smatraju da je nužno proširiti mjere i pomoći onima s velikim padom prihoda, dok 13 posto smatra te mjere vladinim PR-om. S druge strane, UGP navodi da samo 0,3 posto ispitanika mjere smatra dobrima i onima koje će spasiti poduzetnike.

Iz Udruge, koja nije objavila na kojem je uzorku provedena anketa, ocjenjuju da se radi o kratkoročnim mjerama koje nisu primjerene trenutnoj situaciji.Smatraju da Vlada treba uključiti stručnjake i poduzetnike u kreiranje mjera, držeći kako nisu prepoznati ključni problemi, a ponavljaju i kako obeštećeni moraju biti svi oni s velikim padom prometa, a ne samo formalno zatvoreni. 

UGP je nezadovoljan i jučerašnjim sastankom s predstavnicima vlade, ali i s ponuđenim prijedlozima. "Od samog sastanka imali smo puno veća očekivanja, nadali smo se da će stručnjaci i odgovorne osobe u vladi prepoznati težinu situacije, te da će ponuditi kvalitetna rješenja", kaže se u priopćenju, uz dodatak da je Vlada  ponudila samo "kozmetičke" mjere koje su kratkoročne i koje ne pomažu svim pogođenim djelatnostima.

"Vlada je pomogla jednoj grani - ugostiteljima, ali što je s njihovim dobavljačima, event industrijom, putničkim agencijama i povremenim prijevozom? Nitko od njih nije zatvoren, ali i dalje trpe gubitke od preko 90 posto zbog situacije puzajućeg lockdowna (...) Vlada se krivo postavlja i pokazuju nerazumijevanje za trenutno stanje", izjavio je koordinator Ekonomskog savjeta UGP-a Vuk Vuković.

Vlada je u ponedjeljak predstavila set mjera za pomoć gospodarstvu koje je zatvoreno zbog novih mjera u borbi protiv epidemije koronavirusa. Paket mjera čini nastavak novčane potpore za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, pokrivanje dijela ili kompletnih fiksnih troškova i odobravanje kredita za likvidnost.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.