01.12.2020 07:59
BEČ, 30. studenoga 2020.  (Hina/Reuters) – Austrijski Vienna Insurance Group (VIG) objavio je u ponedjeljak da će kupiti poslovanje nizozemskog osiguravajućeg društva Aegon u srednjoj i istočnoj Europi, čime planira zacementirati vodeću poziciju u toj regiji.
VIG će Aegonu platiti 830 milijuna eura za osiguravajuća društva, mirovinske fondove, društva za upravljanje imovinom i uslugama u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj. Ukupna je vrijednost premija osiguravajućih društava oko 600 milijuna eura, vrijednost imovine kojom upravljaju mirovinski fondovi oko pet milijardi eura a svi zajedno imaju nekih 4,5 milijuna klijenata, objavio je VIG u ponedjeljak.U 2019. kompanije su ostvarile neto dobit od oko 50 milijuna eura, uz oko 1.650 zaposlenih, dodaje se.

"Kupnja Aegonova poslovanja u srednjoj i istočnoj Europi važan je korak kojim će naša grupa održivo ojačati vodeću poziciju u toj regiji i iskoristiti nove prilike", istaknula je u priopćenju izvršna direktorica VIG-a Elisabeth Stadler.VIG posluje i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, te u Estoniji i Litvi. „Portfelji tvrtki obuhvaćenih transakcijom savršeno nadopunjuju naše postojeće poslovanje i podupiru našu diverzifikaciju u tim zemljama, a u Mađarskoj ćemo skočiti na čelo", dodala je Stadler.

Aegon je u nedjelju objavio da bi transakcija trebala biti zaključena u drugoj polovini iduće godine. U nizozemskoj tvrtki nadaju se da će im prihod od prodaje pomoći da se lakše nose s posljedicama koronakrize. Transakcija će pojednostaviti "otisak Aegona i ojačati bilancu", izjavio je izvršni direktor Lard Friese.U prvoj polovini godine Aegonova dobit prije poreza pala je 30 posto zbog više stope smrtnosti i nižih kamatnih stopa u SAD-u, gdje je vlasnik marke Transamerica. Kompanija u SAD-u ostvaruje dvije trećine prihoda, napominje Reuters.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.