01.12.2020 07:57
ZAGREB, 30. studenoga 2020. (Hina) - Fortenova grupa u ponedjeljak je izvijestila da je prodala 25-postotni udio u hotelskoj kompaniji KHA četiri, čime izlazi iz hotelske djelatnosti, no i da je dogovorila preuzimanje 26 posto udjela u društvu A.N.P. Energija d.o.o.
"Fortenova grupa sklopila je konačan ugovor s KHA četiri, hotelskom kompanijom sa sjedištem u Hrvatskoj, za prodaju svojeg udjela od 25 posto u toj kompaniji", navodi se u priopćenju. Također se dodaje kako je u odvojenoj transakciji Fortenova grupa dogovorila preuzimanje udjela od 26 posto u društvu A.N.P. Energija d.o.o., u vlasništvu otvorenog alternativnog investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom – Prosperus FGS, čime je Fortenova grupa stekla kontrolni paket u kompaniji A.N.P. Energija. U priopćenju se ne navodi vrijednost tih transakcija.

Te dvije transakcije, kako se navodi, omogućit će Fortenova grupi izlazak iz tog hotelskog projekta koji nije njezina temeljna djelatnost uz istovremeno oslobađanje značajne vrijednosti za poljoprivredni segment poslovanja i to konsolidiranjem djelatnosti bioenergetskih postrojenja kojom se bavi Energija Gradec, u vlasništvu A.N.P Energije. "Ovo predstavlja daljnji iskorak u strategiji Fortenova grupe, koja se zasniva na prodaji netemeljnih djelatnosti i fokusira na temeljne poslovne grupe maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Konsolidiranim udjelom u tim bioenergetskim postrojenjima Fortenova grupa ne samo da investira izravno u financijska poboljšanja, nego nastavlja razvijati okolišno održiviji model poljoprivredne proizvodnje za budućnost", istaknuo je glavni financijski direktor Fortenova grupe James Pearson.

Iz Fortenove u priopćenju navode da je A.N.P. Energija jedini vlasnik tvrtke Energija Gradec koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, a koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.