30.11.2020 07:24
FRANKFURT, 27. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je portugalski guverner Fabio Panetta.
ECB mora zadržati troškove zaduživanja na superniskoj razini kako bi vlade potrošnjom mogle utrti put izlasku iz recesije koju je prouzročila pandemija koronavirusa, izjavio je za portugalski list Expresso guverner Panetta, član upravnog odbora ECB-a. "Povoljni uvjeti financiranja stvaraju najbolje okruženje za efikasnu fiskalnu politiku koja pak stvara uvjete za privatni sektor, omogućujući mu da u potpunosti iskoristi povoljne uvjete financiranja, kreirane našim mjerama", citira Expresso Panettine riječi.

ECB je već najavio da će na sjednici u prosincu dodatno ublažiti monetarnu politiku, naznačivši da će vjerojatno posegnuti za pojačanom kupnjom imovine i dodatnim instrumentima jačanja likvidnosti.  "Možemo još puno toga napraviti kombinacijom naših programa kupnje imovine i našim mjerama potpore financiranju realnog gospodarstva kroz banke i tržišta obveznica", ustvrdio je portugalski guverner. Ne treba sumnjati da je ECB spreman poduzeti konkretne mjere, naglasio je.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.