30.11.2020 07:40
ZAGREB, 27. studenoga 2020. (Hina) - Trend pada nacionalne referentne stope (NRS) nastavljen je i u trećem tromjesečju, a dva najzastupljenijih indeksa u ugovorima o kreditu - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu pali su za 0,2 odnosno 0,3 posto u odnosu na drugi kvartal, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB). 
HNB je, naime, danas objavio vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) za treće tromjesečje 2020., koje pokazuju nastavak trenda njihova pada koji traje od početka 2013. godine.Od 24 indeksa NRS-a koje HNB izračunava, u trećem tromjesečju 2020. svi ti indeksi pokazuju niže vrijednosti nego u prethodnom tromjesečju, iako je njihov pad nešto manji nego u prethodnom tromjesečju, uz iznimku indeksa za švicarsku valutu koji su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodno tromjesečje. Najviše su se smanjili indeksi vezani uz američki dolar, za 0,05 do 0,08 postotnih bodova, ističu iz središnje banke. 

Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima su šestomjesečni NRS1 vezani uz euro i kunu, koji su u trećem u odnosu na drugo tromjesečje smanjeni za 0,02 postotna boda (NSR1 za euro) odnosno za 0,03 postotna boda (NRS1 za kune), navodi se u priopćenju. Po podacima iz tablice središnje banke, u trećem tromjesečju ove godine šestomjesečni NRS1 za euro iznosi 0,14 posto, a za kune 0,17 posto. Inače, NRS ponajprije služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u ugovorima o potrošačkim kreditima.

Središnja banka je početkom ove godine preuzela od Hrvatske udruge banaka (HUB) zadaću izračuna i redovite objave NRS-a. HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka, napominju iz središnje banke. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje. 

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.