27.11.2020 07:08
AMSTERDAM, 26. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija dovršila je ovogodišnji program izdanja obveznica kojima prikuplja novac za program zaštite radnih mjesta i radnika u koronakrizi, izjavio je povjerenik za proračun i upravu Johannes Hahn.   Ulagači su u utorak pokazali ogromno zanimanje za 15-godišnju 'društvenu' obveznicu kojom je EU želio pribaviti 8,5 milijardi eura. 
Vrijednost njihovih ponuda dosegnula je 114 milijardi eura, prema podacima IFR-a.EU je ove godine za potrebe financiranja programa SURE izdao tri tranše obveznica kojima je prikupio 39,5 milijardi eura, više no što su planirali za ovu godinu u listopadu, na početku programa izdanja, zacrtavši iznos od 30 milijardi eura.

U prvoj tranši pribavili su 17 milijardi, a u drugoj, početkom studenoga, 14 milijardi eura, pri čemu je ukupna vrijednost ponuda u oba kruga višestruko premašila ciljani iznos. Obveznice su "društvene", čime se ulagačima signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe. EU ga prosljeđuje zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika. Do kraja iduće godine EU izdanjem obveznica želi pribaviti ukupno 100 milijardi eura za financiranje programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi.

Europski povjerenik za proračun i upravu upozorio je ipak u razgovoru za Reuters da sve baš i ne ide glatko. Ako EU zbog veta Poljske i Mađarske ne usvoji proračun i fond za oporavak od koronakrize do tjedna u kojem pada 15. prosinca, to će stvoriti puno problema, naglasio je Hahn. Varšava i Budimpešta uložile su veto zato što je isplata jeftinih kredita i besprovratne pomoći povezana s poštivanjem načela pravne države.  Hahn je ipak uvjeren da je dogovor moguć."Na kraju krajeva, i Mađarska i Poljska trebale bi dobiti puno novca", podsjeća, napominjući da upravo te dvije zemlje spadaju u skupinu članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju najveće iznose."Što se tiče vremena, najveći je izazov brzina procesa ratifikacije u parlamentima država članica", dodaje.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.