17.11.2020 07:56
ZAGREB, 16. studenoga 2020. (Hina) - InterCapital Asset Management (ICAM) u utorak će izlistati na Zagrebačkoj burzi prve ETF fondove u Hrvatskoj, vezane uz indekse najlikvidnijih dionica Zagrebačke i Ljubljanske burze, što će građanima omogućiti jednostavan i povoljniji način ulaganja u najbolje hrvatske i slovenske kompanije.

Na Zagrebačkoj burzi, naime, bit će uvrštena dva exchange trade fonda (ETF) - jedan vezan uz CROBEX 10tr - indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze, poput dionica, HT-a, Atlantic Grupe i Valamar Riviere, a drugi uz SBITOP, indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze, odnosno kompanija poput Krke, Triglav Osiguranja i Petrola.

Kako su putem video konferencije u ponedjeljak objasnili iz InterCapital Asset Managementa, društva za upravljanje imovinom koje pod upravljanjem ima oko tri milijarde kuna imovine, ETF je investicijski fond čijim se udjelima trguje na burzi na isti način kao i sa svim drugim dionicama, a ETF u pravilu uvijek prati izvedbu odabranog burzovnog indeksa, čime predstavlja vrstu pasivnog investiranja. ETF-ovi predstavljaju najbrže rastuću kategoriju investicijskih fondova u svijetu, a razlozi njihove popularnosti su u tome što su jednostavni i jeftini za trgovanje, vrlo likvidni i transparentni, a omogućavaju za vrlo mali iznos, već od stotinu kuna, značajnu diverzifikaciju ulaganja na cijelu košaricu dionica,

Tako će, nakon što se sutra ova dva fonda uvrste na Zagrebačku burzu, ulagači moći kupiti košaricu najboljih hrvatskih ili slovenskih dionica i to već za iznos uloga od sto kuna, kažu iz InterCapitala. Također, namjera je slijedeće godine uvrstiti ista dva fonda i na Ljubljanskoj burzi, što će omogućiti jednostavnost ulaganja u hrvatske dionice slovenskim investitorima.

Iz ICAM-a navode da pokretanje ETF-ova na burzi dolazi u trenutku kad su kamatne stope na povijesno niskim razinama, čime predstavljaju iznimno atraktivan način ulaganja u najbolje kompanije regije. Primjerice, dionice iz CROBEX10 indeksa su u proteklih deset godina isplaćivale dividende u visini od četiri posto ulaganja prosječno godišnje, dok je taj dividendni prinos za slovenske dionice u istom razdoblju iznosio pet posto godišnje. U ovoj godini, koja je obilježena pandemijom, dividendni prinos CROBEX10tr indeksa iznosi 1,5 posto, a SBITOP indeksa 4,2 posto, pojašnjavaju iz ICAM-a, koji je dio InterCapital grupe.

U svijetu više od 2300 ETF-ovaTrenutno, istaknuo je predsjednik Uprave ICAM-a Ivan Kurtović, ukupna vrijednost imovine pod upravljanjem ETF-ova u svijetu iznosi oko sedam tisuća milijardi američkih dolara, pri čemu je segment ETF-ova najbrže rastući od cjelokupne fondovske industrije.

U ovom trenutku je na globalnoj razini više od 2300 takvih fondova izlistanih na burzama, a prema projekcijama globalnih strukovnih udruženja, u daljnjih pet godina očekuje se daljnji značajan rast ETF-ova, i to za otprilike sto posto. Zbog svoje jednostavnosti i transparentnosti, ETF-ovi su ponajprije orijentirani široj javnosti, odnosno malim ulagateljima, a čime će se unaprijediti i domaće tržište kapitala, jer, kako kažu iz InterCapitala, možda postoje mali ulagači koji žele ulagati u dionice najboljih kompanija, ali nemaju znanja i ostalih resursa potrebnih za ulaganje u pojedinačne dionice. 

Primjerice, po prvi put će domaći ulagači moći kroz ETF kupovati najbolje slovenske dionice u hrvatskim kunama, bez potrebe da angažiraju skrbnika, mijenjaju kune za eure i plaćaju porez na dividendu po odbitku u Sloveniji, napominju iz Intercapitala.

Prednosti za male ulagatelje

Kao prednosti kod ETF-ova član Uprave ICAM-a Hrvoje Čirjak naveo je "poreznu efikasnost" ETF-a, što znači da je dividenda primljena od strane fonda neoporeziva. U suprotnom, naveo je Čirjak, da je mali ulagatelj ulagao u pojedinačne dionice, njegova dividenda bi bila umanjena za porez na dividendu, koji bi se "bio sustegnuo od samog isplatitelja". Čirjak je istaknuo i jednostavnost zauzimanja i izlaska iz pozicije, na način da dionice ETF-a građani mogu kupiti sredstvima sa svog brokerskog računa u bilo kojem trenutku tijekom burzovnog dana.Kada je riječ o specifičnostima, Čirjak je naveo indiktivni NAV - iNAV, pojasnivši kako je riječ o vrijednosti fonda tijekom dana koja se računa u realnom vremenu, po cijenama koje se ostvaruju na burzi za sastavnice ETF-a.

Taj iNAV je vrijednost koja će biti osvježavana svakih 60 sekundi na stranicama burze i društva za upravljanje, čime se pruža dodatna transparentnost. Novost na tržištu je i pojam održavatelja tržišta, koji pruža dodatnu likvidnost samim dionicama ETF-a kojima se trguje. Taj je održavatelj tržišta, pojasnio je Čirjak, investicijsko društvo - broker, odabrano od strane društva za upravljanje ugovornom obvezom, koje tijekom cijelog trgovinskog dana ima izložene ponude na kupnju i prodaju dionica ETF-a, čini cijelo trgovanje dionicama ETF-a likvidnijim, a pruža dodatnu sigurnost ulagateljima da će dionice ETF-a moći kupiti i prodati povoljnije nego pojedinačne sastavnice.

Kako su već ranije pojasnili brokeri InterCapitala putem bloga, kupnjom ETF-a koji prati dionički indeks u samo jednoj transakciji kupuju se sve sastavnice indeksa. Primjerice, ako ETF prati neki dionički indeks čija neto vrijednost imovine koju sadrži vrijedi 100, a u slučaju da taj dionički indeks naraste dva posto, cijena ETF-a će pratiti to kretanje, te bi cijena ETF-a trebala biti gotovo jednaka, odnosno približno 102.

Nadalje, za trgovanje ETF-ovima potrebno je otvoriti brokerski račun u jednoj od brokerskih kuća. Ulagatelj u ETF, osim brokerske provizije mora uzeti u obzir i naknadu za upravljanje ETF-om, a ta naknada predstavlja postotak prosječne neto imovine fonda koja se naplaćuje dioničarima kako bi pokrili troškove poslovanja fonda. Pritom, naplaćuje se na godišnjoj razini i uračunata je u cijenu ETF-a to jest imatelj udjela ju ne plaća dodatno. 

U slučaju trgovanja na ZSE, investitor iz Hrvatske ne plaća nikakav dodatni trošak skrbništva, dok u slučaju trgovanja na stranim burzama postoji mjesečni trošak skrbničkih usluga, pojašnjavaju iz InterCapitala te ističu da u odnosu na trgovanje s pokrenutim ETF-ovima do kraja godine neće obračunavati brokersku naknadu.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.