13.11.2020 08:39
ZAGREB, 12. studenoga 2020. (Hina) - Na izvanrednoj skupštini Croatia Airlinesa, sazvanoj za 14. prosinca, dioničari će odlučivati o povećanju temeljnog kapitala za 350 milijuna kuna putem izdanja novih dionica, navodi se u pozivu objavljenom u četvrtak.
Dioničarima se predlaže povećanje temeljnog kapitala sa 277,88 milijuna kuna na 627,88 milijuna, putem izdavanja novih 35 milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa od 10 kuna. Povećanje kapitala provest će se temeljem ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa. Pritom se zakonsko pravo prvenstva pri upisu novih dionica u cijelosti se isključuje svim postojećim dioničarima društva koji su dioničari na dan donošenja ove odluke, izuzev Republike Hrvatske, koja će kao ulagatelj sudjelovati u izdanju.

Kako se navodi u pozivu, svrha povećanja temeljnog kapitala je vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19, odnosno kako je bilo na dan 31.12.2019. godine. Također, ističe se da je to jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske, koja je temeljena na dokumentu Europske komisije koji definira „Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covid-a 19“. Ujedno, dioničari će odlučivati o prijedlogu da se za članove nadzornog odbora te kompanije na još jedan mandat od četiri godine izaberu Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije. Povećanje neto gubitka za 195,1 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2019. godine izravna je posljedica smanjenje potražnje za uslugom zračnog prijevoza u uvjetima globalne pandemije, što je kompaniji u razdoblju od travnja do rujna 2020.. izravno smanjilo prihode za 70 posto. Posljedično je, ističe se u priopćenju, došlo do smanjenja naleta za 11.709 letova i pada broja prevezenih putnika od 69 posto, odnosno prevezeno je 1,17 milijuna putnika manje. Iz kompanije su po objavi poslovnih rezultata poručili da će poslovanje do kraja 2020. godine uvelike će ovisiti o vanjskim čimbenicima, odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite RH, koje izravno utječu na mogućnost putovanja u domaćem i međunarodnom redovitom prometu.    

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.