12.11.2020 07:41
ZAGREB, 11. studenoga 2020. (Hina) - Realni BDP u prvih devet mjeseci ove godine bio je za 8,3 posto niži nego u istom razdoblju lani, a intenzitet gospodarskog oporavka usporio se na kraju tećeg i početku četvrtog tromjesečja, ističe u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a. 
Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2020. godine te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. "Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima, u trećem se tromjesečju očekuje rast gospodarske aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje, nakon snažnog smanjenja ostvarenog u drugom tromjesečju, uzrokovanog pandemijom koronavirusa i restriktivnim mjerama uvedenima za njezino suzbijanje. Na osnovi ocjene za treće tromjesečje i podataka za prvu polovinu godine, realni BDP u prvih devet mjeseci 2020. bio je za 8,3 posto niži nego u istom razdoblju prošle godine", navode iz središnje banke.

No, ističu i kako je, prema visokofrekventnim pokazateljima, intenzitet oporavka usporio na kraju trećega i početku četvrtog tromjesečja. "Krajem listopada epidemiološka se situacija zamjetno pogoršala, što bi moglo negativno utjecati na kretanja u četvrtom tromjesečju", kažu u HNB-u. Navode i kako se tijekom rujna nastavio rast zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih. "Iako su tekuća kretanja na tržištu rada povoljna, broj zaposlenih i nezaposlenih i nadalje je zamjetno nepovoljniji u odnosu na razdoblje prije izbijanja pandemije", ističu iz središnje banke.

Podsjećaju i kako se ukupna godišnja inflacija potrošačkih cijena neznatno povećala, s minus 0,1 posto u kolovozu na nula posto u rujnu. Nasuprot tome, temeljna se inflacija smanjila s 1,2 posto na 0,7 posto pod utjecajem smanjenja godišnje stope promjene cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, odjeće i obuće te ugostiteljskih usluga i smještaja.

Iz središnje banke ističu i kako je visok stupanj ekspanzivnosti monetarne politike zadržan i tijekom listopada te su slobodna novčana sredstva banaka dosegnula dosad najvišu zabilježenu razinu, čemu je uz smanjenje gotovog novca u optjecaju pridonijelo i smanjenje kunskog depozita države kod HNB-a. Godišnji rast ukupnih plasmana banaka u rujnu se ubrzao na 3,7 posto, pri čemu se zbog učinka baznog razdoblja ubrzao rast plasmana nefinancijskim poduzećima, dok se godišnji rast plasmana stanovništvu blago usporio. "Nakon znatnog manjka proračuna opće države od 13,2 milijardi kuna u prvoj polovini godine, mjesečni podaci Ministarstva financija upućuju na povoljnija proračunska kretanja u trećem tromjesečju. Relativni pokazatelj duga opće države na kraju srpnja iznosio je 82,5 posto BDP-a ili za 9,7 postotnih bodova više nego na kraju 2019., što ponajprije odražava znatno povećanje potreba za financiranjem manjka proračuna", navodi se u priopćenju HNB-a.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici donio i odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga zlatnoga kovanog novca s motivima optjecajnoga kovanog novca od jedne kune, u novoj seriji prigodnoga kovanog novca Zlatna kuna. Savjet se također suglasio s izdavanjem prigodnoga srebrnoga kovanog novca u povodu 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu, najstarije muzejske institucije u Republici Hrvatskoj. Savjet HNB-a se suglasio s prijedlogom Nadzornog odbora Raiffeisen stambene štedionice da Tomislav Matić bude predsjednik njezine Uprave, zaključuje se u priopćenju središnje banke.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.