10.11.2020 07:38
ZAGREB, 9. studenoga 2020. (Hina) - Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ) odlučila je pokretnuti postupak povlačenja dionica te banke s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi, o tome će odlučiti glavna skupština a dioničari koji budu glasovali protiv takve odluke moći će od PBZ-a zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu, objavila je u ponedjeljak ta banka. 
Kako se navodi u objavi putem Zagrebačke  burze, Uprava PBZ-a je na danas održanoj sjednici, uz suglasnost Nadzornog odbora banke, donijela odluku o pokretanju postupka povlačenja dionica PBZ-a s uvrštenja na uređenom tržištu - Zagrebačka burza. Nakon ispunjenja svih prethodnih zahtjeva u vezi sa sazivanjem glavne skupštine i odlukom o povlačenju dionica banke s uvrštenja na uređenom tržištu, sazvat će se glavna skupština koja bi trebala i odlučiti o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, najavljuju iz PBZ-a.

"U skladu sa zakonom, svi dioničari koji glasuju protiv takve odluke, mogu od Banke zatražiti da otkupi njihove dionice uz pravičnu naknadu", navodi se u objavi. Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu. Ako se dionicama trgovalo u manje od jedne trećine trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada utvrđuje se elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora, podsjećaju iz PBZ-a.

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica. Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća, PBZ je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobit nakon oporezivanja u iznosu od 578,9 milijuna kuna, što je 52,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Kao i kod drugih banaka, poslovanje PBZ-a bilo je pod snažnim negativnim utjecajem korona krize.Na razini PBZ grupe, u prvih devet mjeseci ostvarena je dobit nakon oporezivanja od 736,7 milijuna kuna, što je 43,7 posto manje nego lani.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.