05.11.2020 07:45
ZAGREB, 4. studenoga 2020. (Hina) - Predsjednik Uprave Končar - Inženjeringa za energetiku i transport Željko Tukša i predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) Tomislav Plavšić u srijedu su potpisali ugovor "Revitalizacija centralnih sustava daljinskog vođenja EES-a na novu verziju" vrijedan 49,9 milijuna kuna.

U priopćenju Končar - Elektroindustrije ističe se da se taj kompleksan projekt nadogradnje postojećeg SCADA/EMS/AGC/OTS sustava HOPS-a na novu verziju sklopovske i programske opreme provodi u svrhu postizanja dugoročne održivosti navedenih centralnih sustava i nadogradnje sustava novim funkcijama, kako bi se pružila odgovarajuća podrška novim poslovnim procesima, digitalizaciji i automatizaciji.

Rok izvršenja ugovora iznosi 39 mjeseci te dodatnih 36 mjeseci održavanja u jamstvenom razdoblju.Poseban izazov projekta predstavlja implementacija novog sustava tako da se za vrijeme trajanja projekta osigura kontinuitet rada postojećeg sustava te da se zadovolje najviši standardi sigurnosti i kvalitete u vođenju EES-a, navedeno je u priopćenju.Taj projekt nastavak je uspješne suradnje između Končara i HOPS-a koja traje više desetljeća. Primjena novih tehnologija i naprednih rješenja u ovom projektu bit će dodatni doprinos jačanju konkurentnosti i važna referenca, za još uspješniji nastup Končara na stranim tržištima, zaključuje se u objavi.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.