05.11.2020 07:39
MILANO, 4. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Talijanska banka Intesa Sanpaolo objavila je u srijedu da joj je neto dobit u trećem tromjesečju prepolovljena, uz osjetno veću prilagodbu potraživanja po zajmovima zbog mogućih posljedica pandemije covida 19.
Neto dobit vlasnice PBZ-a u razdoblju od srpnja do rujna tako je iznosila 507 milijuna eura i bila je za 51,4 posto niža nego u istom razdoblju prošle godine.Operativni prihodi smanjeni su 9,5 posto i iznosili su 4,08 milijardi eura. Neto kamatni prihodi na godišnjoj su razini uvećani 4,4 posto, na 1,818 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija pali su 5,3 posto, na 1,86 milijardi eura.

Izvješće također pokazuje da su neto usklađenja zajmova u trećem kvartalu dosegnula 853 milijuna eura, što je 40,4 posto više nego u trećem tromjesečju prošle godine. Nešto više od polovine toga iznosa odnosi se na buduće efekte Covida-19, navodi se u izvješću.U prvih devet ovogodišnjih mjeseci neto dobit smanjena je 7,16 posto u odnosu na isto razdoblje lani, skliznuvši na 3,07 milijardi eura. Brojke ne uključuju rezultate poslovanja UBI Banke, koju je vlasnica PBZ-a kupila u kolovozu, nakon dugotrajne bitke. Akvizicijom vrijednom četiri milijarde eura Intesa Sanpaolo učvrstila je dominantni položaj u matičnoj Italiji, posebno na bogatom sjeveru, podsjeća Reuters.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.