03.11.2020 08:32
ZAGREB, 2. studenoga 2020. (Hina) - M+ grupa, odnosno tvrtka Meritus ulaganja i njezina povezana društva, u prvih devet ovogodišnjih mjeseci više je no udvostručila dobit i prihode, pri čemu je neto dobit dosegnula 25,7 milijuna, podaci su iz financijskog izvješća te kompanije.
Usporedbe radi, u prvih devet mjeseci prošle godine kompanija je imala neto dobit od 12,6 milijuna kuna. Ta kompanija iz područja izdvajanja poslovnih procesa i informacijskih tehnologija (BPTO) u tom je razdoblju ostvarila 515,2 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je za 272 milijuna kuna ili 112 posto više u odnosu na lani. Na takav rast ponajviše je utjecala akvizicija tvrtke CMC, u iznosu od 214 milijuna kuna.

Ostvarena EBITDA iznosi 86 milijuna kuna, što je rast od 59 milijuna kuna ili 215 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Prilagođena EBITDA, koja u obzir uzima jednokratne učinke, iznosi 93,3 milijuna kuna.Iz M+ Grupe su naglasili da su im prva tri kvartala ove godine rekordna po financijskom poslovanju, dok je ostatak BPO (Business Process Outsourcing) sektora u svijetu zabilježio pad poslovanja. Agilnim pristupom poslovanju kompanija je ostvarila rast u poslovanju usprkos pandemiji te, između ostaloga, proširila poslovanje na još nekoliko tržišta i povećala broj zaposlenika na više od 7500, istaknuto je u ponedjeljak u priopćenju M+ Grupe.

Predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat kaže da su anticipirali probleme s kojima će se BPO industrija suočiti u pandemiji i uspješno odgovorili na njih. "Konkurencija je imala velike poteškoće s prelaskom na rad od kuće i fleksibilnošću poslovnih procesa, što smo mi za više od 7000 zaposlenih riješili u nekoliko dana, a da klijenti nisu ništa osjetili. Usprkos pandemiji, uspjeli smo održati kontinuitet poslovanja za sve klijente, a potražnja za BPO uslugama je rasla, i to se ogleda u izvrsnim poslovnim rezultatima“, izjavio je Horvat.

Snažan utjecaj na povećanje pružanja usluga digitalnih rješenja M+ Grupe, navedeno je u priopćenju, imala je akvizicija Geomant Grupe, koja pokriva tržišta u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Mađarskoj i Rumunjskoj, a koja se odlično uklopila u već snažnu grupaciju IT kompanija koje posluju u M+ Grupi. Kompanije u grupi koje se bave razvojem informacijskih tehnologija (IT), umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML) imaju sve izraženiji udio u prihodima grupacije, dodaje se. "Pandemija je utjecala na ubrzavanje procesa transformacije prema digitalnim rješenjima i unutar same M+ Grupe. Tu posebno valja naglasiti razvoj robotičkih rješenja za automatizaciju poslovnih procesa. Uvođenjem novih tehnologija, primjenom umjetne inteligencije, "chatbotova" i drugih inovativnih rješenja, M+ Grupa uspješno odgovara na potrebe najzahtjevnijih globalnih klijenata“, ustvrdio je Horvat.

M+ Grupa pruža usluge i proizvode informacijske tehnologije, kontaktnih centara i posredovanja pri zapošljavanju, ima sjedište u Zagrebu, a za sebe ističe da je najveći neovisni pružatelj BPTO usluga u srednjoj i istočnoj Europi i Maloj Aziji. Operativno posluje u devet zemalja, a uz Hrvatsku, tu su još i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Rumunjska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. U devet mjeseci ove godine M+ Grupa je proširila poslovno djelovanje na još nekoliko tržišta Europske unije i Sjeverne Amerike. U M+ Grupu uložili su renomirani domaći i svjetski investitori, među kojima su sva četiri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj te vodeći fond s fokusom na rastuća tržišta središnje i istočne Europe Mid Europa Partners. U zadnje četiri godine Grupa je realizirala 12 akvizicija, što je bio glavni izvor rasta i vrijednosti ove hrvatske kompanije s međunarodnim portfeljem klijenata. Među ovogodišnjim akvizicijama bila je i ona najvećeg turskog kontakt centra CMC-a, čime je M+ učvrstila svoju poziciju najvećeg regionalnog centra i pružatelja BPO i CRM usluga, istaknuto je u priopćenju M+ Grupe.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.