03.11.2020 08:21
BEČ, 2. studenoga 2020. (Hina/Reuters) - Austrijska bankarska grupa Erste u ponedjeljak je objavila da joj je neto dobit u trećem kvartalu pala za 30 posto, uz više rezervacije za gubitke po kreditima povezane s negativnim ekonomskim posljedicama pandemije covida 19.
U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit Erste grupe iznosila je 343,3 milijuna eura.Neto kamatni prihodi na godišnjoj su razini blago porasli, dosegnuvši 1,19 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su za dva posto, skliznuvši na 491,6 milijuna eura, pokazalo je izvješće. Poslovni prihodi zadržali su se na prošlogodišnjoj razini i iznosili su 1,81 milijardu eura. Banka je u trećem tromjesečju otpisala 194,7 milijuna eura vrijednosti financijskih instrumenata, ukazujući na rezervacije za gubitke po kreditima povezane s pogoršanjem makroekonomskih izgleda zbog covida 19.„Treće tromjesečje bilo je gotovo na pretkriznim razinama”, navodi se u priopćenju Erste Groupa.

Iz austrijske grupe, koja posluje u zemljama istočne Europe i u matičnoj Austriji, poručili su da je prerano za prognoze o dubini krize povezane s pandemijom koronavirusa i ponovili da očekuju „značajan pad„ dobiti u ovoj godini.Izvršni direktor Bernd Spalt napominje da je Erste Grupa u drugom i trećem tromjesečju izdvojila značajne iznose rezervacija za rizike. „Nitko ne zna kako će se razvijati oporavak... no naše su zemlje (u kojima poslujemo) u smislu robusnosti u vrlo dobrom stanju, naša gospodarstva u dobrom su stanju, mi smo u dobrom stanju”, rekao je Spalt.

Erste Group očekuje da će gospodarska aktivnost na tržištima na kojima posluju ove godine pasti za četiri do devet posto i oporaviti se u 2021. Izvršni direktor upozorio je da će zima biti „vrlo teška” no istaknuo je da se Erste pripremio rezervacijama i istaknuo stopu adekvatnosti kapitala (tier 1) u visini 14,1 posto. Na kraju prošlogodišnjeg rujna iznosila je 13,1 posto. Dodao je da će predložiti isplatu dividende za 2019. godinu od 0,75 eura po dionici nakon što Europska središnja banka (ECB) povuče preporuku o neisplati dividendi. Planiraju isplatiti i dividendu za ovu godinu.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.