02.11.2020 07:47
ZAGREB, 30. listopada 2020. (Hina) - Najveća turističko-hotelska kompanija u Hrvatskoj, Valamar Riviera u devet mjeseci poslovala je s gubitkom od 212 milijuna kuna, nakon godinu dana ranije zabilježene dobiti od 484 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Kako se ističe u izvješću, posljedica je to poremećaja i ograničenosti svjetskih i europskih turističkih tokova te vezane zatvorenosti objekata uzrokovanih Covid-19 pandemijom. Valamar Rivijera ostvarila je u prvih devet mjeseci 673 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 67,3 posto manje nego u istom razdoblju 2019., dok je operativna dobit EBITDA smanjena za 80 posto, na 174,7 milijuna kuna.

U kompaniji očekuju i na razini cijele godine neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit između 100 i 115 milijuna kuna. U njihovim objektima u devet mjeseci ostvareno je 2,2 milijuna noćenja, što je, po podacima iz izvješća s burze, pad od 65,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč svim izazovima, iz Valamar ističu da su uz podršku dionika aktivno upravljali krizom i turističkom sezonom od početka pandemije, u sklopu čega su ožujku opozvali odluku o isplati dividende za 2019., članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžment do 30 posto plaća. Sa socijalnim partnerima dogovoren je program za očuvanje radnih mjesta "Pauza, Restart", kojim se djelatnicima koji ne rade isplaćuje naknada u visini od 60 posto plaće odnosno minimalno 4.250 kuna mjesečno. "Program očuvanja radnih mjesta podržala je Vlada putem mjera subvencije, a operativni troškovi smanjeni su za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Završetak započetih investicija odgođen je za 2021. te je osigurana dodatna srednjoročna likvidnost putem reprograma kredita dostatna za amortizaciju krize u idućem razdoblju", navode iz Valamara. Iznose da su ove sezone imali otvorenih 24 hotela i ljetovališta te svih 15 kamping ljetovališta u osam jadranskih destinacija, u kojima je radilo više od 4.400 zaposlenika, kao i da je od početka pandemije u njihovim objektima boravilo gotovo 300 tisuća turista, pri čemu nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa zaraze. Za planirane projekte ulaganja u 2020. u u ukupnom iznosu od 800 milijuna kuna napominju da su dijelom preraspoređeni za realizaciju u razdoblju od dvije godine, a tijekom ove jeseni i predstojeće zime završit će ulaganje u rekonstrukciju hotela Valamar Parentino u Poreču i hotela Valamar Meteor u Makarskoj.

U idućih 12 do 24 mjeseci pauzirat će, kako dodaju, sva ostala velika ulaganja, uključujući i radove na izgradnji hotela Valamar Pinea u Poreču, što je najveći turistički projekt u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna, a do stabilizacije turističkog poslovanja, intenzivno će pripremati buduće razvojne projekte te raditi na digitalizaciji i transformaciji poslovanja za novo razdoblje rasta. "Kriza je pokazala da će sustavi koji su i prije težili izvrsnosti te vodili brigu o svim dionicima, to još jače činiti za vrijeme krize kako bi zadržali povjerenje i spremno dočekali razdoblje oporavka. Valamar je aktivno upravljao krizom u 2020. i osigurao snažnu poziciju za nastavak razvoja tijekom 2021. i 2022. kada se očekuje normalizacija poslovanja", poručio je predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.