28.10.2020 08:07
ZAGREB, 27. listopada 2020. (Hina) - Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci ostvarila 309,3 milijuna kuna neto dobiti, što je nominalni pad od 12,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no ako se isključe jednokratne stavke ostvaren je rast od 5,6 posto, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u utorak.
Kompanija je ostvarila 3,89 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,1 posto manje u odnosu na lani, no kada se u obzir uzmu u međuvremenu dezinvestirani dijelovi poslovanja prihod je ostao na razini prvih devet mjeseci lani, navodi Atlantic u priopćenju. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 585,7 milijuna kuna i niža je za 7,7 posto, dok je bez jednokratnih stavki rasla 2,4 posto.

Iz Atlantica ističu da su od ožujka naovamo, osim izravnog utjecaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni s 38,6 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije tijelima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze u čitavoj regiji (28 milijuna kuna), kao na i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja pandemije. Iako je kompanija osigurala dostatnu likvidnost, dovoljne zalihe i neupitno je da poslovanje nije ugroženo, izvjesno je da se u sljedećih nekoliko kvartala ne može očekivati ponavljanje rezultatskih rekorda koje je Atlantic ostvarivao zadnjih nekoliko kvartala prošle, ali i prvo tromjesečje ove godine, poručuju iz Atlantica.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi istaknuo je da su u prvih devet mjeseci ostvareni odlični poslovni rezultate, a da se Atlantic Grupa pokazala otpornom na krizu, ponajprije zahvaljujući kvalitetnoj strategiji, diverzificiranom portfelju proizvoda i iznimnoj angažiranosti cijelog sustava. "Unatoč negativnim posljedicama mjera za suzbijanje širenja pandemije koje su se kod nas u najvećoj mjeri odrazile na značajan pad prodaje u HoReCa kanalu i pad potrošnje naših proizvoda u "on the go" i impulsnom segmentu, te lošijoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, brendovi koji se primarno konzumiraju kod kuće uspjeli su u potpunosti nadoknaditi taj pad", rekao je Tedeschi.

Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije izrazito velika, Tedeschi vjeruje da će snaga brendova, sposobnost i predanost zaposlenika, stabilna financijska pozicija te rekordno niska zaduženost Atlanticu omogućiti da nastavi u istom smjeru. "Naši prioriteti ostaju isti - održavanje pozitivnog zdravstvenog biltena naših djelatnika, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu“, naveo je Tedeschi u komentaru poslovnih rezultata.

Iz Atlantica u financijskom izvješću podsjećaju i da je prema odluci Glavne skupštine održane 18. lipnja odobrena isplata dividende u iznosu od 25 kuna po dionici odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna. Dividenda je isplaćena 15. srpnja.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.