28.10.2020 07:54
FRANKFURT, 27. listopada 2020. (Hina/Reuters) – Kreditiranje kompanija u eurozoni ponovo je snažno poraslo u rujnu, pokazali su u utorak podaci Europske središnje banke (ECB), održavajući pripreme za drugi val pandemije koronavirusa.
Kreditiranje kompanija u zoni primjene zajedničke europske valute poraslo je u rujnu 7,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kao i u prethodna tri mjeseca. Najsnažnije je u vrijeme pandemije koronavirusa poraslo u svibnju, za 7,3 posto. Viša stopa rasta zabilježena je prošli puta u veljači 2009. godine, kada je eurozona bilježila najtežu recesiju u povijesti.

Budući da je velik dio gospodarstva eurozone zatvoren zbog pandemije, tvrtke koriste krizne kreditne linije, poduprte državnim jamstvima i povoljnim kreditima ECB-a. Rast kreditiranja kućanstava porastao je u rujnu 3,1 posto, za 0,1 postotni bod snažnije nego u prethodnom mjesecu. Ponuda gotovog novca M3 povećana je 10,4 posto, nakon 9,5-postotnog skoka u kolovozu. Nekada je rast tog pokazatelja signalizirao moguće promjene u poslovnoj aktivnosti ali u posljednje vrijeme odražava ECB-ovo pojačano tiskanje svježeg novca, ističe Reuters.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.