26.10.2020 07:43
ATLANTA, 23. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je da su mu prihodi i dobit pali u trećem tromjesečju budući da su mnogi restorani i kina bili zatvoreni kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom.
Prihodi su u razdoblju od srpnja do rujna pali devet posto, na 8,7 milijardi dolara. Dobit po dionici potonula je 33 posto, na 40 centi. Prodaja u javnim mjestima pala je 15 posto, blaže nego u travnju, mjesecu obilježenom najstrožim mjerama zatvaranja, kada je potonula 50 posto.

Coca-Cola ostvaruje oko polovine prihoda prodajom bezalkoholnih pića na javnim mjestima.  Izvršni direktor James Quincey rekao je da je stanje "dinamično", dodajući da bi u slučaju rasta broja slučajeva zaraze tijekom zime pojedini dijelovi SAD-a mogli ponovo uvesti mjere blokade. Istaknuo je i naznake zastoja oporavka prodaje u javnim prostorima u rujnu.

"Ne očekujemo da će broj zaraženih ponovo snažno rasti kao u vrijeme globalnog zatvaranja ali spremni smo za probleme koje bi mogli prouzročiti nagli rast broja slučajeva u pojedinim sredinama i ciljana ograničenja i zatvaranje lokala", rekao je Quincey.

Kompanija je navela da potrošači sada kupuju više gaziranih bezalkoholnih pića i sokova u trgovinama i na mreži. Planiraju prepoloviti broj brendova i postupno povući iz ponude pojedine proizvode u sklopu strategije smanjivanja portfelja pića i pojačanog fokusa na popularne proizvode.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.