21.10.2020 07:38
AMSTERDAM, 20. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija privukla je u utorak ogroman interes ulagača izdanjem obveznica za potrebe financiranja programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi, objavili su bankari.
Ulagači su za 10-godišnju i 20-godišnju obveznicu EU-a dostavili ponude ukupne vrijednosti veće od 233 milijarde eura, navodi Reuters podatak iz dokumenta menadžera koji su vodili izdanje. Iznos je najveći otkada se pojavio takav oblik financiranja. EU izdanjem želi pribaviti 17 milijardi eura za financiranje programa za očuvanje radnih mjesta SURE, iz kojeg će Hrvatska dobiti milijardu eura u obliku povoljnih kredita. Ukupna vrijednost ponuda za 10-godišnju obveznicu, kojom EU želi pribaviti 10 milijardi eura, premašila je 145 milijardi eura, navode menadžeri, i također je najveća otkada su se u Europi počele prodavati obveznice.

Obveznica s rokom dospijeća od 20 godina, kojom EU želi pribaviti sedam milijardi eura, privukla je ponude ukupne vrijednosti veće od 88 milijardi eura, navode menadžeri.EU će u manje od 10 godina povećati dug više od 15 puta kako bi pomogla zemljama EU-a financirati oporavak od koronakrize a današnja je prodaja obveznica prvi korak u provedbi tog ambicioznog plana, tumači Reuters. Trenutno se EU zadužuje u vrlo malim iznosima, usporedivim s onima Slovačke.U cijeloj 2020. Bruxelles se planira zadužiti za nešto više od 30 milijardi eura, što znači da je današnjom prodajom obveznica pribavio više od polovine zacrtanog iznosa.  

Europski ulagači jako su zainteresirani za europske obveznice budući da nude veće prinose od referentnih njemačkih a rejting im je vrlo sličan - dvije od tri vodeće agencije dodijelile su im najvišu ocjenu, 'AAA', objašnjavaju analitičari. U usporedbi s francuskim obveznicama, prinosi su gotovo identični ali francuske obveznice imaju slabiji rejting. Dodatni je razlog njihov format 'društvene ' obveznice, koji signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe. EU će ga proslijediti zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika. Do kraja iduće godine EU će za potrebe programa SURE prikupiti ukupno 100 milijardi eura.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.