20.10.2020 07:55
ZAGREB, 19. listopada 2020. (Hina) - U Hrvatskoj je prošloga tjedna vrijednost fiskaliziranih računa u svim djelatnostima dosegnula 3,32 milijarde kuna, što je za 10 posto manje nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave objavljeni u ponedjeljak.
U razdoblju od 12. do 18. listopada ove godine u svim djelatnostima je izdano 36,92 milijuna računa, što je za 19 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu. Pritom je u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala vrijednost fiskaliziranih računa iznosila 2,45 milijardi kuna, što je 1 posto manje nego u istom lanjskom tjednu. U tom je razdoblju izdano 22,5 milijuna računa ili za 15 posto manje.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, koja je najviše pogođena strogim epidemiološkim mjerama radi sprječavanja širenja koronavirusa, fiskalizirano je ukupno 222 milijuna kuna ili 41 posto manje nego godinu ranije, a izdano 5,39 milijuna računa ili 28 posto manje. 

Na tjednoj razini ukupno fiskaliziran 1 posto veći iznos

U odnosu na prvi tjedan listopada, prošloga tjedna u svim djelatnostima iznos fiskaliziranih računa bio je za 1 posto viši, dok je broj računa bio za 3 posto manji. U odnosu na razdoblje od od 5. do 11. listopada, u trgovini je vrijednost fiskaliziranih računa bila 2 posto viša, dok je broj računa smanjen za 3 posto. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, vrijednost računa smanjena je za 10 posto, a broj računa za 7 posto.

Od početka koronakrize vrijednost računa pala za 24,5 milijardi kuna

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 18. listopada ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine, fiskalizirano je 113,44 milijarde kuna, što je za 24,5 milijardi ili za gotovo 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Broj fiskaliziranih računa, pak, smanjen je za 26 posto, na 1,24 milijarde.

U trgovini je na godišnjoj razini vrijednost fiskaliziranih računa smanjena za 9 posto, na 79,8 milijardi kuna, a broj računa za 20 posto, na 755,9 milijuna. U ugostiteljstvu i turizmu vrijednost fiskaliziranih računa manja je za 46 posto te iznosi 12,24 milijarde kuna. Istodobno, broj računa smanjen je za 39 posto, na 184,3 milijuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.