16.10.2020 07:53
PULA, 15. listopada 2020. (Hina) - Svečanim potpisivanjem ugovora za provedbu nove kreditne linije "Poduzetnik Istarska županija 2020." između Istarske županije, devet gradova, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije, u četvrtak je aktivirana nova i dosad najizdašnija kreditna linija od 385 milijuna kuna. 
Riječ je o gradovima Bujama, Buzetu, Labinu, Novigradu, Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju i Vodnjanu, a Istarska županija i gradovi iz svojih proračuna subvencioniraju kamatu s jedan posto.Prema riječima obnašatelja dužnosti istarskog župana Fabrizija Radina, to je 17. kreditna linija koju operativno provodi Istarska razvojna agencija.Riječ je o još jednoj pomoći koju, u suradnji s poslovnim bankama koje djeluju na tom području, daju Istarska županija i gradovi radi oporavka gospodarstva, posebice malih i srednjih poduzetnika, obrtnika te zadruga, koje je najviše pogodila pandemija covida-19, rekao je Radin.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je u ime devet gradova kako se radi o još jednom dobrom primjeru istarskog zajedništva, ne samo u borbi protiv koronavirusa, nego i u poticanju gospodarstva i poduzetništva. Primjer je to, istaknuo je, i dobre suradnje koju gotovo 20 godina Istarska razvojna agencija ima s poslovnim bankama, a usmjerena je na obrtnike i poduzetnike. Direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti rekao je kako prvi put u kreditnoj liniji sudjeluje toliko banaka te gotovo svi istarski gradovi. Kako je objasnio, finalna kamatna stopa kretat će se za nove investicije od 0,9 do dva posto te za trajna obrtna sredstva od 1,3 do 2,4 posto, prilikom čega je za obje namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna uz najduži rok otplate od deset godina.

Ugovori su potpisani s osam poslovnih banaka koje su na temelju javnog poziva iskazale interes (Erste banka, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka Umag, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Addiko banka d.d. i Zagrebačka banka). Dodatno se sporazum potpisao i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, koja potiče poduzetništvo mladih, žena i početnika i za čije će kredite konačna fiksna kamatna stopa iznositi jedan posto. 

Krediti su namijenjeni investicijama, koje podrazumijevaju kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30 posto iznosa kredita i kredite za trajna obrtna sredstva, što obuhvaća nabavu sirovine, repromaterijala i troškove radne snage. Najniži iznos kredita je 50 tisuća kuna, a najviši 1,5 milijuna kuna. Istarska razvojna agencija za operativnu provedbu kreditne linije i ove je godine zadužena Istarska razvojna agencija, koja je unaprijedila svoju mrežnu infrastrukturu te se od ove godine zahtjev za poduzetnički kredit predaje u digitalnom obliku preko online platforme na njezinim internetskim stranicama.

To će, smatra direktor IDA-e Sabatti, pridonijeti lakšem i bržem procesu predaje zahtjeva, ali i kasnijoj obradi pristiglih zahtjeva, pri čemu se traži minimalna i isključivo nužna dokumentacija koja se ne može pribaviti preko raznih javnih izvora podataka. Sabatti je podsjetio da je od osnutka IDA-e dosad uspješno provedeno 16 kreditnih linija u sklopu kojih je potporu dobilo 1100 poduzetničkih projekata vrijedih 700 milijuna kuna.Osnivači IDE su Istarska županija i svih gradovi u županiji.  Danas su potpisani ugovori sa devet gradova, svima osim s Umagom u kojem je na vlasti koalicija SDP- i HDZ-a. Gradonačelnik je SDP-ovac Vili Bassaneze, a Jurica Šiljeg iz HDZ-a je predsjednik je Gradskog vijeća.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.