14.10.2020 07:10
ZAGREB, 12. listopada 2020. (Hina) - Uprava Zagrebačke burze u ponedjeljak je odobrila prijelaz redovnih dionica Hrvatskog Telekoma (HT) iz Službenog na Vodeće tržište ZSE-a, a početak trgovanja na tom tržištu bit će u srijedu, priopćeno je iz HT-a i sa Zagrebačke burze.
Kako se navodi u priopćenju, Uprava Zagrebačke burze donijela je danas odluku o odobravanju prijelaza 80.766.229 redovnih dionica Hrvatskog Telekoma iz Službenog na Vodeće tržište Zagrebačke burze. „Značenje dionice HT-a za domaće tržište kapitala izuzetno je veliko, radi se o dionici koja je od svoga uvrštenja sad već davne 2007. jedan od najvećih generatora likvidnosti tržišta. Ovim korakom Vodeće tržište dodatno je dobilo na važnosti te pozdravljamo želju HT-a da svoju posvećenost najvišim razinama transparentnosti i dobrog korporativnog upravljanja formalizira pridruživanjem najzahtjevnijem tržišnom segmentu Zagrebačke burze“, rekla je predsjednice Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, izrazivši zadovoljstvo ulaskom HT-a kao prvog izdavatelja u Vodećem tržištu ove godine.

Prijelaz na Vodeće tržište provest će se 14. listopada 2020. godine, od kada počinje trgovanje dionicama HT-a na Vodećem tržištu, navodi se dalje u priopćenju.„Uvrštenje na Vodeće tržište Zagrebačke burze najnovija je potvrda najviše razine korporativnog upravljanja po kojem poslujemo. Uz činjenicu da je HT najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske i dionica HT-a jedna od najlikvidnijih dionica na tržištu, ulazak u Vodeće tržište potez je kojeg pozdravlja i zajednica investitora jer, ne samo da svjedoči o našem statusu 'blue chip' kompanije, već je i jak signal da su dionice HT-a vrijedno i razborito dugoročno ulaganje“, izjavio je Daniel Daub, član Uprave i glavni direktor za financije Hrvatskog Telekoma.

Prije početka trgovanja dionicama HT-a na Vodećem tržištu, sukladno pravilima ZSE-a, HT je objavio i svoju politiku dividendi, koja je utvrđena je u prospektu za inicijalnu javnu ponudu u listopadu 2007. godine. „Bilo koja buduća dividenda, izglasana i isplaćena u odnosu na bilo koju godinu, iznosit će od 50 do 100 posto raspodjeljive dobiti Društva stečene u prethodnoj godini. Bilo koja godišnja dividenda ovisit će o ukupnom financijskom položaju Društva i njegovim potrebama za radnim kapitalom u relevantnom razdoblju; uključivat će, ali ne i ograničeno na poslovne izglede Društva, potrebe za novčanim sredstvima, financijske rezultate i druge čimbenike uzimajući u obzir pitanja oporezivanja i regulatorna pitanja, prakse plaćanja drugih europskih telekomunikacijskih operatora, kao i opću gospodarsku klimu.

Od 2016. godine, na početku svake godine najavljuje se ciljana minimalna dividenda za tu godinu, unutar raspona utvrđenog u politici dividende tj. od 50% do 100% raspodjeljive neto dobiti Društva, ovisno o ukupnoj financijskoj poziciji i potrebama za obrtnim kapitalom“, navodi se. Inače, HT je u ožujku 2020. godine objavio da za financijsku godinu 2020. Uprava očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici. Ove godine, pak, dioničarima je HT isplatio dividendu od osam kuna po dionici iz dijela dobiti ostvarene 2019.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.