14.10.2020 07:52
ZAGREB, 13. listopada 2020. (Hina) - Britanska središnja banka Bank of England (BoE) uputila je pismo bankama u Velikoj Britaniji kako bi utvrdila jesu li spremne za moguće spuštanje kamatnih stopa na nulu ili u negativno područje.
Spuštanjem kamatnih stopa na tako niske razine Velika Britanija slijedila bi primjer središnjih banaka u Japanu i Švicarskoj, podsjeća BBC. „Tražimo konkretne informacije o trenutnoj spremnosti vaše tvrtke”, poručio je viceguverner BoE-a Sam Woods u pismu bankama.

BoE je u ožujku spustila ključne kamatne stope na povijesno niskih 0,1 posto, podsjeća BBC. Čak i ako ih spusti ispod nule, to neće automatski značiti da će se većina potrošača probuditi u svijetu u kojem će će im se plaćati da se zadužuju. Zaduženi po hipotekarnim zajmovima uz fiksne kamatne stope ne bi osjetili nikakvu razliku dok onima koji su uzeli hipotekarne kredite s promjenjivim kamatnim stopama u ugovorima uglavnom stoji da kamatna stopa nikada neće biti niža od nule.

Stvari stoje nešto drugačije sa štedišama s dubokim džepom, poput bogataša i samih banaka, kojima bi se moglo naplaćivati deponiranje novca. Banke koje preko noći polažu novac kod Europske središnje banke (ECB) moraju na depozite platiti kamatu od 0,5 posto a švicarska banka UBS počela je u studenome 2019. bogatim klijentima naplaćivati kamatu na novčane depozite u visini do 0,75 posto, nabraja BBC.

Problematični IT sustavi

Britanski viceguverner želi također znati hoće li banke imati tehnoloških problema budu li kamatne stope spuštene u negativno područje. Proteklih su godina prekidi u radu računalnih sustava i slični problemi bili učestala pojačava u više britanskih banaka. Parlamentarci su prošle godine oštro kritizirali razmjere problema u IT sustavima banaka, upozorivši na moguću potrebu uvođenja financijskih nameta i novih propisa. „Želimo također utvrditi postoje li moguća kratkoročna rješenja odnosno mogu li se problemi premostiti, te postoji li potencijal za trajne promjene u sustavu", zaključio je Woods u pismu bankama.Banke imaju rok do 12. studenog da odgovore na upite. Investitori spekuliraju da bi BoE mogao spustiti kamatne stope ispod nule u svibnju iduće godine, piše agencija Reuters.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.