12.10.2020 07:26
ZAGREB, 11. listopada 2020. (Hina) - Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama, s obzirom da oporavak gospodarstava gubi na zamahu zbog daljnjeg širenja koronavirusa.
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 3,3 posto, na 28.586 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,8 posto, na 3.477 bodova, a Nasdaq indeks 4,6 posto, na 11.579 bodova. Najveći tjedni skok S&P 500 indeksa od srpnja zahvaljuje se uvjerenju ulagača da će Kongres i Bijela kuća uskoro postići dogovor o novim fiskalnim mjerama pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Doduše, odmah nakon izlaska iz bolnice u kojoj se liječio od koronavirusa, predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak je neočekivano prekinuo pregovore s demokratima o paketu poticajnih mjera, što je izazvalo oštar pad cijena dionica. No, već idućega dana Trump je poručio da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih poticaja nastaviti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor.

Ministar financija Steven Mnuchin nudi u pregovorima paket mjera vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara. I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije. „Potpuno je jasno da tržište trenutno pokreću samo vijesti o fiskalnim poticajima”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities. A da su poticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka gospodarstva od koronakrize. „Tržište je dobro reagiralo na Trumpove iznenadne zaokrete u podršci poticajnim mjerama. Puno je u tome politike, no mnogi ulagači vjeruju da je gospodarstvu doista potrebna dodatna podrška”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel. Kaže i to da se tržište navikava na mogućnost da demokratski kandidat Joe Biden zasjedne u Bijelu kuću, s obzirom da ankete pokazuju da u predsjedničkoj utrci ima znatnu prednost pred Trumpom.

„Ulagači su se naviknuli na Bidenovu prednost i fokusiraju se na potencijalne pozitivne stvari koje bi mogao donijeti demokrat u Bijelu kuću, a ne na stereotipna negativna stajališta kakva su vladala na tržištu dionica prije tri mjeseca”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities. Ulagači se, također, pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, koja počinje idućega tjedna.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, unatoč rekordnom rastu broja oboljelih od koronavirusa u nekim europskim zemljama, kao i najavama novih restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 posto, na 6.016 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,85 posto, na 13.051 bod, a pariški CAC 2,5 posto, na 4.946 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2,6 posto, na 23.619 bodova.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.