07.10.2020 08:10
LONDON, 6. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Europske vlade moraju biti oprezne pri trošenju rekordnih iznosa na koronakrizi, tvrdi izvršni direktor njemačkog osiguravatelja Allianza, nagađajući da bi se mnogi građani mogli naljutiti zbog velikih računa.
Pandemija koronavirusa potaknula je vlade diljem svijeta da se zaduže kako bi pomogle gospodarstvu, poboljšale zdravstvenu skrb i sačuvale milijune radnih mjesta. Puno kompanija-zombija opstaje zahvaljujući državnom novcu dok su se mnoga kućanstva pokazala otpornijima no što su neki mislili, kazao je Baete Vijeću izvršnih direktora Wall Street Journala.

Političari troše rekordne iznose novca, naglasio je čelnik Allianza, i to je po njemu problem koji bi jednog dana mogao naštetiti društvenoj koheziji.„Naši su ljudi očito pametniji od političke klase, kažem to uz dužno poštovanje, jer netko će morati platiti račun“, kazao je Baete. „Kako funkcionira društvo u kojem dio društva troši više od svojih mogućnosti, a drugi bi to trebao platiti? Polarizacija je vrlo važan problem“, rekao je. „Dakle, moramo biti vrlo oprezni. Ne vjerujem da je ovo pitanje samo ekonomske prirode, posrijedi je zapravo pitanje društvene kohezije“, dodao je. Mnoga financijska tržišta po njegovim riječima trenutno djeluju iracionalno, dijelom i zbog viška likvidnosti i tržišne strukture. Allianz izbjegava rizik u svom vlasničkom portfelju, ističe Baete.

Predsjednica španjolske financijske kompanije Santander Ana Botin rekla je da su pred nama teška vremena s obzirom da svijet ulazi u drugi val koronakrize, a postoji i mogućnost trećeg vala. „Brine me ono što slijedi, mogući ulazak u drugi val, potencijalno i u treći u nekom trenutku, kada bi stvari mogle postati puno teže“, rekla je Botin. „Zato moramo biti jako oprezni da ne povučemo poticaje ili podršku prerano. Istodobno mislim da je vrlo važno podržati tvrtke koje zaslužuju ostati na životu a ne jednostavno dijeliti svima jednako", rekla je. Treba podržati i srednja poduzeća, naglasila je.

Neoporezivi primici7. lipnja 2023. (Hina)OSIJEK, 07. lipnja 2023. (Hina) - Sajmovi unatoč razvoju tehnologije imaju budućnost, jer omogućavaju izravan kontakt i specifičnu promociju proizvoda, rečeno je u srijedu na konferenciji Repozicioniranje sajamske industrije u funkciji cjelovitog gospodarskog razvoja.

MADRID/LONDON, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex izvijestio je u srijedu o skoku dobiti i prihoda u prvom poslovnom tromjesečju zahvaljujući višim cijenama na tržištima izvan eurozone.

BRUXELLES, 7. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Batmanov logo dovoljno je prepoznatljiv da opravda status zaštitnog znaka u EU, zaključio je u srijedu europski sud, prihvativši argumente američkog izdavača stripova DC Comicsa u sporu protiv talijanskog trgovca odjećom. 

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.