07.10.2020 08:19
LONDON, 6. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Programi pomoći koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao kako bi zemljama pomogao prevladati koronakrizu osudit će mnoge među njima na višegodišnje mjere štednje, upozorile su vodeće svjetske dobrotvorne i društvene organizacije.
Važeći programi MMF-a zahtijevat će od 80 zemalja da u razdoblju od 2021. do 2023. provode mjere štednje prosječne vrijednosti 3,8 posto njihovog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorile su skupine u pismu upućenom netom pred godišnje sastanke MMF-a i Svjetske banke.

Buduća fiskalna konsolidacija iziskivat će gotovo pet puta više novca no što je dodijeljeno u ovogodišnjim paketima za prevladavanje pandemije Covida-19, procjenjuje u analizi Europska mreža za dugovanje i razvoj (EURODAD), jedna od potpisnica pisma. Više od polovine predviđenih mjera konsolidacije, koje odgovaraju dva posto BDP-a, bit će provedeno sljedeće godine, dodali su. Javni dug povećat će se do 2023. u približno 56 zemalja, a 30 zemalja bit će primorano vjerovnicima platiti dodatne iznose, ekvivalentne njihovim paketima pomoći za 2020. za prevladavanje Covida-19, budući da troškovi servisiranja dugova rastu iz godine u godinu.

"U 46 zemalja za koje su podaci dostupni, mjere štednje koje će se provoditi u razdoblju od 10 godina smanjit će njihove javne rashode s 25,7 posto BDP-a, na 23 posto u razdoblju od 2020. do 2030.", navodi se u analizi. Stoga organizacije u pismu apeliraju na MMF da "smjesta prestane zagovarati štednju u svijetu".

MMF je dodijelio nezapamćene pakete pomoći zemljama koje su zatražile hitno financiranje u uvjetima recesije u globalnom gospodarstvu, povezane s mjerama suzbijanja pandemije i zatvaranja gospodarstva. Pomoć je dosad zatražilo više od 100 zemalja a MMF je omogućio dvostruko veću dostupnost programu hitnih kredita i instrumentu hitnog financiranja i očekuju da će potražnja za pomoći dosegnuti oko 100 milijardi dolara. MMF-ov odbor u ponedjeljak je odobrio i drugu šestomjesečnu tranšu pomoći u servisiranju duga za 28 zemalja članica u sklopu Zaklade za ograničavanje posljedica katastrofa i pomoć u katastrofama.

Zaklada je već osigurala preko 30 milijardi dolara pomoći i podupire produljenje inicijative grupe G20 za obustavu servisiranja dugova više od 70 najsiromašnijih zemalja svijeta i na iduću godinu. „Tamo gdje je dug neodrživ, treba ga restrukturirati - što prije, to bolje", napisala je prošlog tjedna na blogu šefica MMF-a Kristalina Georgieva.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.