07.10.2020 07:33
STOCKHOLM, 6. listopada 2020. (Hina/Reuters) – Prihodi švedskog lanca trgovina namještajem IKEA pali su u financijskoj godini 2019/2020. četiri posto, ali potražnja se brzo oporavila nakon pada koji je izazvao Covid 19, objavio je u utorak vlasnik brenda i franšize Inter IKEA.
Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u svih 445 trgovina IKEA-e i na internetu iznosili su 39,6 milijardi eura. Prodaja putem interneta skočila je 45 posto, s udjelom u ukupnom prometu od 21 posto, i zadržala se na visokoj razini čak i nakon što su ponovo otvorile fizičke trgovine, većina kojih je u početnim etapama pandemije u prosjeku prosjeku bila zatvorena četiri tjedna, navode u Inter IKEA-i. Kada se isključe trgovine otvorene unatrag godinu dana, prihodi su pali oko 10 posto, naveo je izvršni direkor grupe Inter IKEA-e Jon Abrahamsson Ring. U prošloj fiskalnoj godini porasli su jedan posto.

Prilagođeni za utjecaj privremenog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, prihodi su bili gotovo na razini prethodne fiskalne godine jer je kriza zbog koronavirusa potaknula kupce da uređuju svoje domove, rekao je Abrahamsson. U ovoj poslovnoj godini trebali bi ponovo porasti, kazao je.IKEA napušta model velikih prodavaonica izvan grada i okreće se internetskoj prodaji i manjim trgovinama u središtu grada, prilagođavajući se digitalizaciji i novim navikama kupaca.

Grupa Ingka, najveći korisnik IKEA-ine franšize, odvojeno je izvijestila da je promet u njezinih 378 trgovina u fiskalnoj godini 2019/2020. pao četiri posto, na 35,2 milijarde eura. Internetska prodaja poskočila je 60 posto i sada čini 18 posto ukupnog prometa.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.