06.10.2020 07:28
ZAGREB, 5. listopada 2020. (Hina) - Većinski dioničar dubrovačkih Hotela Maestral, tvrtka PND Strategija zatražila je sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara na PND Strategiju, uz isplatu "primjerene otpremnine u novcu od 162 kune po dionici", objavljeno je u ponedjeljak putem Zagrebačke burze. 
PND Strategija takav je zahtjev uputila Upravi Hotela Maestral, koja će "razmotriti predmetni zahtjev i o svemu u što kraćem roku obavijestiti javnost", navodi se u objavi na ZSE. Sukladno zakonskim odredbama da bi glavni dioničar mogao ići u postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara (istiskivanje malih dioničara ili squeeze out) mora imati najmanje 95 posto dionica te kompanije. 

Tvrtka PND Strategija, po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), trenutno drži 95,12 posto dionica Hotela Maestral. Zagrebačka tvrtka PND Strategija je u veljači 2019. postala većinskim vlasnikom Hotela Maestral, kada je od države kupila 68,94 posto dionica Hotela Maestral za 153,5 milijuna kuna, čime je i nastala obveza objave ponude za preuzimanje preostaih dionica.

PND Strategija je tu ponudu za preuzimanje i objavila krajem travnja prošle godine, a početkom lipnja je izvijestila da je u toj ponudi od 241 dioničara kupila više od 131 tisuću dionica, ili 25,49 posto, čime je svoj udio povećala na 94,43 posto dionica (što je tada bilo i 486.990 dionica).U međuvremenu je taj udio povećala na 95,12 posto, jer trenutno, po podacima SKDD-a, PND Strategija drži 490.552 dionica, dok ostatak drže mali dioničari, pri čemu tek dva imaju oko 0,5 posto dionica a ostali manje. PND Strategija osnovana je 2018., a jedini osnivač joj je Danko Ćorić, koji je osnivač i dugogodišnji vlasnik lanca kladionica Super Sport, u kojima je većinski udio u travnju 2018. preuzela Sazka Group Adriatic, a nakon podjele češke Sazka Group od svibnja 2019. krajnje kontrolno društvo Super Sporta je Emma Capital, tvrtka registirana na Cipru. 

U Hotelima Maestral Danko Ćorić je predsjednik Nadzornog odbora. Hotele Maestral država je prodavala više od deset godina, a posljednja su velika hotelska kuća u Hrvatskoj koje je država prodala privatnom vlasniku. U sastavu Hotela Maestral je pet hotela i paviljon u dubrovačkoj uvali Lapad, s ukupno 473 sobe i 933 kreveta. Po objavama na Burzi, krajem kolovoza ove godine održana je redovna glavna skupština Hotela Maestral na kojoj su, kako se navodi, jednoglasno prihvaćene sve odluke iz predloženog u pozivu za tu skupštinu, pa tako i ona da se dobit iz poslovanja u 2019. od gotovo 6,5 milijuna iskoristi za pokriće prenesenih gubitaka iz prethodnih godina.

Dionicama Hotela Maestral se, inače, ne trguje baš često na Zagrebačkoj burzi, a nakon današnje objave cijena im je snažno pala, za 37,14 posto, na 220 kuna. Prije toga se zadnji put dionicama Hotela Maestral trgovalo 17. srpnja ove godine, a tada im je zadnja cijena bila 350 kuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.