05.10.2020 07:49
ZAGREB, 2. listopada 2020. (Hina) - Dionice hotelsko-turističkih tvrtki Vis i Modra špilja u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova i pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja, uvrštene su na Redovito tržište Zagrebačke burze (ZSE), nakon više od četiri godine što su te tvrtke bile u stečaju, izvijestili su u petak iz PBZ Croatia osiguranja.
Te su dionice na Redovito tržište ZSE-a uvrštene 1. listopada, nakon što je Hanfa 17. rujna odobrila prospekte u vezi s uvrštenjem njihovih redovnih dionica, a njima se, kako ističu iz tog mirovinskog fonda, počinje trgovati 5. listopada.Podsjećaju da je prodaja tvrtki Vis i Modra Špilja objavljena početkom 2017., da bi u rujnu te godine mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja izabrani za najboljeg ponuditelja, te su kajem 2019. i dokapitalizirali Vis s 33,1 milijuna kuna za 73,4 posto udjela u vlasništvu, a Modru Špilju d.d. sa 29,9 milijuna kuna za 91,6 posto udjela u vlasništvu. 

"Stečajni postupak nakon više od četiri godine za obje te hotelske kuće konačno je završen u prosincu 2019. isplatom svih potraživanja prema stečajnom planu. Mirovinski fondovi pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja time su postali većinski vlasnici, imenovane su i uprave i nadzorni odbori, a novi vlasnici su se obvezali na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna", ističu iz tog fonda.

Direktor tvrtki Vis i Modra špilja Edo Bogdanović ističe da je uvrštenje dionica veliki korak prema stvaranju stabilnog poslovanja hotelskih tvrtki na otoku Visu, što će biti važno i za lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje stanovništva, povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta i usluge te očekivanog dolaska novih gostiju.

Predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja Dubravko Štimac naglašava pak da je zadovoljan što su preuzimanjem većinskog vlasništva u te dvije hotelske kuće u dugogodišnjim stečajnim postupcima stvorene dvije tvrtke uvrštene na Burzu. "Uvjereni smo da će se značajno unaprijediti poslovanje navedenih tvrtki i stvoriti nova vrijednost za članove obveznih mirovinskih fondova PBZ Croatia osiguranja kao i za ostale dioničare, zaposlenike i širu zajednicu. Očekujemo da će Uprava na čelu s Bogdanovićem i Nadzorni odbor voditi ove dvije tvrtke prema rastu prihoda i efikasnosti poslovanja usprkos trenutnoj izazovnoj situaciji u turizmu", poručio je Štimac.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.