05.10.2020 07:43
BRUXELLES, 2. listopada 2020. (Hina/Reuters) - Blaži propisi koji vladama članica Europske unije dopuštaju da financijski pomažu kompanijama u svladavanju posljedica koronakrize mogli bi ostati na snazi do sredine 2021., kazala je u petak povjerenica EU-a Margrethe Vestager.
Europski propisi o državnoj pomoći jamče ravnopravno natjecanje na unutarnjem tržištu EU-a a Komisija ih je ublažila u ožujku kako bi omogućila državnu pomoć kompanijama pogođenima koronakrizom. Vestager je do sada odobrila gotovo 3.000 milijardi eura državne pomoći, od čega 54 posto otpada na Njemačku, a 14 posto na Francusku i Italiju.

"Osjećat ćemo posljedice krize još neko vrijeme i zato predlažemo da se Privremeni okvir produlji do sredine iduće godine i prilagodi kontinuiranim potrebama kompanija, uz paralelnu zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a", objasnila je u priopćenju povjerenica EU-a.

Predložila je da blaži propisi ostanu na snazi do 30. lipnja iduće godine kako bi se vladama omogućilo da kompanijama pomognu snositi fiksne troškove koje njihovi prihodi ne pokrivaju. Vlade bi ujedno dobile više vremena za prodaju vlasničkih udjela u kompanijama na temelju neovisnih procjena njihove vrijednosti.  

Prije no što donese odluku o produljenju koronaprograma, Komisija će tražiti povratne infomacije zemalja EU-a.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.