02.10.2020 08:21
ZAGREB, 1. listopada 2020. (Hina) - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dogovorile su financijski paket koji bi mogao omogućiti do 200 milijuna eura zajmova za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica pandemije bolesti Covid-19.
Prema potpisanom sporazumu, EIB je HBOR-u odobrio zajam u iznosu od 100 milijuna eura, a taj zajam, uvećan za dodatna sredstva HBOR-a, činit će novi izvor u ukupnom iznosu do 200 milijuna eura koji će se koristiti za odobrenje povoljnih kredita za ulaganja i potreban obrtni kapital hrvatskim poduzećima, navodi se u četvrtak u zajedničkom priopćenju EIB-a i HBOR-a.

Iz EIB-a, kreditne institucije EU-a u izravnom vlasništvu država članica podsjećaju da je njihovo ulaganje dio ekonomske potpore EU-a za europska mala i srednja poduzeća koju je EIB odobrio u travnju ove godine, nedugo nakon izbijanja pandemije. Pritom stiču da će se povoljnim zajmovima podržati one tvrtke koje djeluju u sektorima najviše pogođenima pandemijom.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco istaknuo je da su uspješna i rastuća mala i srednja poduzeća ključna za brži i održivi oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemije Covid-19, zbog čega su ponosni što podržavaju njihove poslovne planove novim izvorima financiranja. "Ovaj zajam dio je sveobuhvatnog gospodarskog odgovora na pandemiju na razini cijele Unije, a EIB nastavlja pružati opipljivu i stvarnu potporu Hrvatskoj i njenom gospodarstvu u potrebitim vremenima. Također, pozdravljam nedavnu odluku hrvatske vlade da se pridruži Paneuropskom jamstvenom fondu EIB-a. Nadam se da će Hrvatski sabor donijeti odluku koja će stvoriti nove mogućnosti za brži oporavak malih, srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća u Hrvatskoj i diljem EU-a", rekao je Scannapieco u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko izjavila je da je ta razvojna banka od kraja ožujka, u okviru mjera za Covid-19, tvrtkama pogođenima pandemijom odobrila zajmove čiji ukupni iznos premašuje milijardu kuna. "Sredstva za kredite za obrtni kapital iz izvora HBOR-a odobravaju se po kamatnoj stopi od nula posto, a danas potpisani ugovor pružit će nam dodatni izvor za nastavak provođenja tako povoljnih uvjeta kreditiranja", ustvrdila je Perko.

Od 2001. godine EIB i HBOR potpisali su 23 ugovora vrijedna oko tri milijarde eura, uključujući 17 financijskih ugovora, vrijednih više od 2,8 milijardi eura, za potporu malim, srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima, podsjeća se u priopćenju.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.