17.09.2020 22:25
LUXEMBOURG/ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u kolovozu upola slabija nego u srpnju, u eurozoni se spustila u negativno područje, a u Hrvatskoj je pad cijena na godišnjoj razini nastavljen peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće Eurostata.
Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjila se u kolovozu na 0,4 posto, sa srpanjskih 0,9 posto, izvijestio je Eurostat, podsjećajući da su i u prošlom mjesecu vlade nastavile ublažavati mjere suzbijanja koronavirusa. U usporedbi s kolovozom 2019., godišnja stopa inflacije u EU pala je za puni postotni bod.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u kolovozu iznosila minus 0,2 posto, zaronivši u negativno područje prvi put od svibnja 2016. godine, čime je Eurostat potvrdio preliminarnu procjenu. U srpnju potrošačke su cijene na godišnjoj razini porasle 0,4 posto. Godinu dana ranije godišnja inflacija u eurozoni iznosila je jedan posto.

Najveći su uteg u eurozoni opet bile cijene energenata, koje su smanjile godišnju stopu inflacije u kolovozu za 0,77 postotnih bodova.Pozitivan doprinos pružile su cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, s 0,33 postotna boda, a slijede usluge, s 0,3 postotna boda, navodi se u izvješću.

Pad cijena u 13 zemalja EU-a

Ukupno je 13 zemalja EU-a u kolovozu bilježilo negativne stope inflacije, nasuprot njih osam u mjesecu ranije, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Najviše su u kolovozu na godišnjoj razini pale cijene na Cipru, za 2,9 posto. Slijede Grčka i Estonija s padom potrošačkih cijena za 2,3 odnosno 1,3 posto. Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su na godišnjoj razini smanjene za 0,4 posto, nakon 0,6-postotnog pada u mjesecu ranije.

Pad cijena na godišnjoj razini tako je nastavljen peti mjesec zaredom, pokazuje izvješće Eurostata. U kolovozu prošle godine godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila je 0,6 posto. Najvišu godišnju stopu inflacije imala je u kolovozu Mađarska, od četiri posto. Slijede Poljska i Češka s 3,7 odnosno 3,5 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.