08.09.2020 07:08
ZAGREB, 7. rujna 2020. (Hina) - Raiffeisen Invest pokreće fond Raiffeisen Sustainable Mix, temeljen na konceptu održivog razvoja, čija početna ponuda kreće danas, izvijestili su u ponedjeljak iz Raiffeisen banke (RBA).
"U razdoblju od 7. rujna do 6. listopada 2020. godine trajati će početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix. To je ujedno prvi fond u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja, što znači da se prilikom ulaganja, uz financijske aspekte, uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija - zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje", navodi se u priopćenju.

Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa, a osim mogućeg financijskog povrata postoji i ekološki i socijalni povrat. Ulaže se samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti, pri čemu se napominje da su i održiva ulaganja također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala te su mogući i gubici vrijednosti.

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u euroma, a uplate su moguće i u eurima i kunama. Pritom, minimalan ulog iznosi 65 eura ili 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama u kojima su dostupne i detaljnije informacije o fondu, kažu iz RBA.

Predsjednica Uprave Raiffesisen Investa Vesna Tomljenović Čičak u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je ulaganje u svrhu održivosti izraz odgovornosti "koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija". "Briga za okoliš, održiva energija, rodna ravnopravnosti teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja. Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti“, rekla je Tomljenović Čičak.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.