08.09.2020 07:07
SPLIT, 7. ruja 2020. (Hina) - Trgovački sud u Splitu odlučio je u ponedjeljak u stečajnom postupku Dalmacijavina namiriti Republiku Hrvatsku kao razlučnog vjerovnika s oko 13,2 milijun kuna, objavljeno je na e-Oglasnoj ploči sudova.
Kako je navedeno u rješenju kojeg je potpisao stečajni sudac Velimir Vuković preostali iznos iz stečajne mase od oko 40,3 milijuna kuna uplati će se na račun stečajnog dužnika, to jest tvrtke Dalmacijavino d.d. za namirenje ostalih obveza stečaja.

Na ročištu 4. rujna ove godine, stečajni sudac Vuković je rekao kako je sasvim izvjesno da radnici vjerovnici iz prvog isplatnog reda, čija je tražbina oko 64 milijuna kuna, neće  biti namireni zbog nedostatka sredstava s obzirom na to da se prema odredbama stečajnog zakona prije namirena stečajnih vjerovnika podmiruju obveze stečajne mase, a račun Dalmacijavina u blokadi jer je trenutni gubitak veći od 84 milijuna kuna.

Predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović izrazila je nakon tog ročišta nezadovoljstvo takvim prijedlogom razdiobe stečajne mase te tvrtke jer njome, kako je rekla, radnici kao stečajni vjerovnici ostaju "golih ruku", a država o njima ne brine.

"Nakon što stečajni sudac donese rješenje o ovakvoj razdiobi sredstava stečajne mase Dalmacijavina mi ćemo se žaliti - bude li potrebno i europskim sudovima jer znamo da smo u pravu i da nas država mora obeštetiti", poručila je Stipović. Po njezinim riječima Republika Hrvatska, kao razlučni vjerovnik, inscenirala je stečajni postupak i prodala Dalmacijavino u bescjenje.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.