07.09.2020 07:10
ŠANGAJ, 4. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Kina bi postupno mogla smanjivati portfelj američkih državnih obveznica s obzirom na rastuće napetosti u odnosima Pekinga i Washingtona, piše kineski državni list Global Times, citirajući izjave stručnjaka.
S obzirom na pogoršanje američko-kineskih odnosa na više područja, uključujući koronavirus, trgovinu i tehnologiju, sudionici globalnih financijskih tržišta sve se više pribojavaju da bi Peking mogao početi prodavati dug američke vlade kako bi parirao američkom pritisku. „Kina će u normalnim uvjetima postupno smanjivati portfelj američkih državnih obveznica prema približno 800 milijardi dolara”, kazao je prema Global Timesu Xi Junyang, profesor na Šangajskom Sveučilištu za financije i ekonomiju, ne navodeći konkretne vremenske okvire. “No, u ekstremnom slučaju, poput vojnog sukoba, Kina bi, dakako, mogla prodati i kompletan portfelj američkih obveznica", istaknuo je Junyang.

Mogući bi razlog, kako navodi Global Times, bio i rizik potencijalnog bankrota SAD-a, čiji se javni dug gotovo izjednačio s vrijednošću s vrijednošću bruto domaćeg proizvoda (BDP), dosegnuvši najvišu razinu od kraja Drugog svjetskog rata. U svijetu se svojevrsnim sigurnim plafonom smatra dug iskazan udjelom u BDP-u od 60 posto, podsjeća Reuters. Kina je drugi najveći neamerički imatelj američkih državnih obveznica, s portfeljom čija je vrijednost u lipnju iznosila 1.074 milijarde dolara, pokazuju najnoviji službeni podaci. U svibnju iznosila je 1.083 milijarde dolara.

Peking ove godine kontinuirano prodaje američke državne obveznice, a Reuters napominje da bi smanjenje vrijednosti portfelja na 800 milijardi dolara moglo značiti da je portfelj srezan više od 25 posto. Analitičari upozoravaju da bi drastičnije prodaje američkog duga mogle izazvati potrese na globalnim financijskim tržištima. Kina je snažno izložena američkom dolaru i imovini iskazanoj u dolarima. Krajem srpnja kineske međunarodne pričuve iznosile su 3.154 milijarde dolara, podsjeća Reuters.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.