04.09.2020 07:10
SPLIT, 3. rujna 2020. (Hina) - Rasprava o namirenju oko 13 milijuna kuna Republici Hrvatskoj kao razlučnom vjerovniku u stečajnom postupku Dalmacijavina najavljena je za sutra, doznaje se u četvrtak od stečajnog suca Velimira Vukovića.

"Od ukupne stečajne mase koja je oko 68 milijuna kuna, po prijedlogu stečajne upraviteljice Natalije Mladineo, razlučnom vjerovniku - Republici Hrvatskoj pripada oko 28 milijuna kuna, ali taj razlučni vjerovnik treba podmiriti troškove nastale tijekom stečaja u iznosu oko 15 milijuna kuna te mu ostaje oko 13 milijuna kuna", rekao je Vuković za Hinu.

Po njegovim riječima, preostalih oko 40 milijuna kuna iz ukupne stečajne mase pripada stečajnim vjerovnicima - radnicima, ali troškovi koji se trebaju podmiriti iz tog dijela narasli su na više od 84 milijuna kuna te radnicima neće ostati ništa. "Pregovori da Republika Hrvatske kao razlučni vjerovnik plati odštetu radnicima Dalmacijavina nisu uspjeli", dodao je on.

Iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina su poručili kako se ne slažu s takvim prijedlogom stečajne upraviteljice o kojem će se raspravljati na ročištu u petak. "Mi se protivimo takvom prijedlogu stečajne upraviteljice i o našem neslaganju smo izvijestili sve mjerodavne institucije uključujući i Vladu Republike Hrvatske", rekla je za Hinu predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Po njezinim riječima, Republika Hrvatska posredstvom svojih tijela upravljala je Dalmacijavinom tijekom stečaja i prije stečaja te tvrtke te je donosila sve ključne odluke i prodala njezinu imovinu u bescjenje tako da su radnici dovedeni u nepovoljan položaj. "Republika Hrvatska je tako postupala da bi zadovoljila zakonsku regulativu prodaje Dalmacijavina", rekla je Stipović.

Istaknula je kako Nezavisni sindikat Dalmacijavina i dalje smatra da Republika Hrvatska svoje tražbine treba ustupiti radnicima  Dalmacijavina jer je na depozitnom računu splitskoga Trgovačkog suda još oko 73 milijuna kuna od prodaje imovine te tvrtke. Po njezinu mišljenju, Vlada može donijeti i odluku o mjerama socijalne politike radi pomoći radnicima Dalmacijavina, a takvo rješenje, dodala je, podupire i Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje u tom stečajnom postupku zastupa Republiku Hrvatsku.

Podsjetila je na primjere Imostroja, tvrtke u Imotskom, i Đakovštine, gdje je država (Republika Hrvatska) svoje tražbine ustupila radnicima, te na brodogradilište u Kraljevici, gdje je radnicima isplatila otpremnine prije stečaja. Zbog epidemioloških mjera, na raspravi na Trgovačkom sudu u Splitu u petak moći će biti najviše 15 osoba, doznaje se na u sudu.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.