03.09.2020 07:30
LONDON, 2. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Tržišta dionica mogla bi zabilježiti značajne korekcije nakon uzleta koji ih je doveo u raskorak s gospodarstvom pogođenim koronavirusom, upozorio je u srijedu europski regulator.
Svjedočimo možda razdvajanju kretanja na tržištima dionica, koja rastu, i gospodarstva pogođenog pandemijom Covida 19, što otvara pitanje održivosti trenutnog oporavka tržišta, istaknula je Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala ESMA.

Rizici su na tržištima i dalje jako visoki, dodaje ESMA u najnovijem izvješću o trendovima i rizicima. Tržišta dionica u eurozoni porasla su 40 posto od sredine ožujka kada su zemlje uvele stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, što je mnoge zemlje gurnulo u recesiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone ove godine pasti više od 10 posto, uz tek blagi oporavak u 2021.

Institucionalni i mali ulagači suočeni su s produljenim razdobljem rizika novih, potencijalno i značajnih, tržišnih korekcija, poručuje ESMA. Posebno zabrinjava potencijalni negativan utjecaj tih rizika na poduzeća u EU i na kvalitetu njihovih kredita te na kreditne institucije, dodaje agencija.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.