03.09.2020 07:28
FRANKFURT, 2. rujna 2020. (Hina/Reuters) - Deutsche Boerse želi nakon skandala u njemačkoj financijsko-tehnološkoj kompaniji Wirecard ovlasti za objavu nepropisnih postupaka kompanija, rekao je u srijedu direktor burzovnog operatera Theodor Weimer. 
Wirecard je osnovan 1999. godine blizu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks Deutsche Boerse DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Ovog ljeta našao se u središtu skandala nakon što je revizorska kuća Ernst & Young upozorila da ne može pronaći dokaze o depozitima  vrijednosti 1,9 milijardi eura. Wirecard je objavio stečaj i postao prva tvrtka uvrštena u DAX indeks koja je propala.  

Iznoseći prijedloge niza reformi koje razmatra nakon najveće korporativne prijevare u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, čelnik Deutsche Boersea naglasio je danas da burze diljem svijeta oštro reagiraju kada, primjerice, kompanije kasne s objavom poslovnih izvješća.“Zasigurno ćemo ići u smjeru objave problematičnih radnji”, rekao je Weimer na jednoj bankarskoj konferenciji.

Dodao je da je na ovotjednom saslušanju u parlamentu, koje je bilo zatvoreno za javnost, pozvao zastupnike da promijene zakone kako bi mogao javno iznositi uočene probleme.Istaknuo je i da će razmotriti pooštravanje sankcija i poboljšanje pravila korporativnog upravljanja za kompanije čije su dionice sastavnice njemačkog blue-chip burzovnog indeksa DAX.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.