01.09.2020 07:51
OSLO, 31. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Norveški stabilizacijski fond (NBIM) objavio je u ponedjeljak da je iz investicijskog portfelja isključio dvije tajvanske i jednu indijsku kompaniju zbog "neprihvatljivog rizika kršenja ljudskih prava".

Fond je osnovan 1996 godine radi ulaganja prihoda od prodaje nafte i plina za potrebe isplate mirovina norveških građana. Najveći je u svijetu, upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara i vlasnik je 1,4 posto dionica koje kotiraju na svjetskim burzama.

Njegove investicijske odluke pozorno se prate širom svijeta a baziraju se na etičkim smjernicama norveškog parlamenta. Zabranjena su ulaganja u proizvođače oružja a u proteklim godinama pod lupom su i tvornice tekstila u Aziji, zbog loših uvjeta rada. Danas je fond objavio da je prodao udjele u tajvanskim kompanijama Formosa Taffetae i Formosa Chemicals and Fiber i u indijskom Page Industriesu.

Krajem 2019. NBIM je imao 0,84 posto udjela u Formosa Chemicals and Fiberu procijenjene vrijednosti 144 milijuna dolara, te 0,64 posto udjela u Formosa Taffeti vrijednog 12,2 milijuna dolara. Njegov udio u Page Industriesu iznosio je 0,42 posto, uz tržišnu vrijednost od 15,4 milijuna dolara. Odluke o prodaji udjela NBIM objavljuje tek post festum kako bi se izbjegle pretjerane oscilacije cijena.Tvrtka Formosa Chemicals and Fiber odbila je komentirati informaciju o prodaji udjela. Službenik Formosa Taffetae rekao je da su trenutno zatvoreni dok Page Industries nije odmah bio dostupan za komentar.

Fond je danas izvijestio i da će pomno analizirati rad kineske naftne kompanije PetroChina i aktivno se angažirati u ulozi vlasnika kako bi poboljšala mjere suzbijanja korupcije. PetroChina je pod povećalom fonda od 2017., uz naznačenu mogućnost prodaje udjela, a nije odgovorila na upite NBIM-ovog Vijeća za etiku, priopćila je norveška središnja banka, čiji odbor upravlja fondom. Zato je odluka o "aktivnom vlasništvu" primjerena, zaključio je odbor. Na kraju prošle godine NBIM-ov je 0,17-postotni udio u PetroChini bio vrijedan 159,6 milijuna dolara a nije navedeno je li se promijenio od početka 2020.U PetroChini nisu odmah bili dostupni za komentar NBIM-ove najave.

copyrightZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Generativna umjetna inteligencija (AI) može izazvati ozbiljne poremećaje na tržištu rada, upozorila je prva zamjenica direktorice MMF-a Gita Gopinath, apelirajući na zakonodavce da u što kraćem roku reguliraju upotrebu nove tehnologije.

BERLIN, 6. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Njemačke industrijske narudžbe stabilizirale su se u travnju zahvaljujući domaćoj potražnji, pokazali su u utorak podaci ureda za statistiku.

ZAGREB, 6. lipnja 2023. (Hina) - Tvrtka Končar-Generatori i motori potpisala je dva ugovora s austrijskom elektroprivredom Verbund, vrijedna više od 10 milijuna eura za prvu fazu realizacije, a koji se odnose na sveobuhvatnu revitalizaciju dviju elektrana na njemačko-austrijskoj granici, priopćeno je u utorak iz Končara. 

ISTANBUL, 5. lipnja 2023. (Hina/Reuters) - Globalne zrakoplovne kompanije više su nego udvostručile prognoze dobiti za 2023. godinu, s 4,7 na 9,8 milijardi dolara, ohrabrene velikom potražnjom za putovanjima nakon pandemije.

MAGDEBURG, 2. lipanj 2023. (Hina/dpa) - Američki tehnološki div Intel objavio je da pregovara s njemačkom vladom o dodatnoj državnoj pomoći za tvornice čipova, povrh obećanih gotovo sedam milijardi eura.