31.08.2020 07:26
ZAGREB, 28. kolovoza 2020. (Hina) - Putničkim agencijama dobri rezultati ljetne turističke sezone nisu donijeli poboljšanje poslovanja te i dalje ukupno bilježe pad prihoda veći od 80 posto, zbog čega očekuju nastavak državnih potpora za očuvanje radnih mjesta, izvijestili su u petak iz Udruge hrvatskih putničkih agenija (UHPA).
"Agencije su najgore prošle u koronakrizi, jer od početka pandemije bilježe veliki pad prihoda, koji je i u posljednja dva mjeseca veći od 80 posto. To je pokazala i anketa koju smo proveli među članicama sredinom kolovoza. U prilog nam ne ide ni trenutna epidemiološka situacija i prema našim procjenama većina agencija nema mogućnost ostvariti promet ključan za očuvanje radnih mjesta i likvidnost poslovanja", poručuje u priopćenju predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Turističkim agencijama nisu pomogli ni iznimno dobri rezultati ljetne turističke sezone, koje, kako kaže, ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti.Naime, dio agencija ponudu i proizvode ne veže nužno uz turističku sezonu u Hrvatskoj, nego imaju i druge usluge specifičnih putovanja i proizvoda za određene tržišne niše. To su primjerice kongresni turizam i školska putovanja, koje se ne realiziraju (samo) u ljeto nego cijele godine, a koja su ove godine izostala. Ni agencije koje se bave organizacijom putovanja domaćih turista u inozemstvo ili stranih gostiju po Hrvatskoj ove godine nisu bile u mogućnosti realizirati ugovorena putovanja uslijed zatvaranja granica i mjera zabrane putovanja. 

"Svjesni smo činjenice da turistički sektor neće biti u mogućnosti održati svoje poslovne procese i poslovati bez daljnje podrške svih relevantnih dionika te je stoga UHPA apelirala prema Vladi da se potpore za očuvanje radnih mjesta produže i za iduće razdoblje", ističe Fain. Upozorava i kako se, na 'valu' dobrih vijesti da je turistička sezona premašila očekivanja s ostvarenjem 50-postotnog lanjskog rezultata, zaboravlja na probleme koji su i dalje prisutni, jer je turistički sektor ipak puno složeniji od samih rezultata ostvarenih dolazaka i noćenja te uključuje razne dionike od kojih mnogi ne ovise isključivo o turističkoj sezoni. Tu prvenstveno misli na turističke agencije od kojih većina, prema procjenama UHPA-e, neće moći ostvariti promet i osigurati likvidnost poslovanja prije ljeta 2021. godine. 

Fain naglašava i da se UHPA, uz produženje mjera za očuvanje radnih mjesta, zalaže i za rješavanje mnogih otvorenih pitanja s kojima se agencije susreću, pri čemu iznimno važnim drži što prije implementirati već postojeće sigurnosne protokole te kroz pametnu kampanju komunicirati da je Hrvatska zemlja u kojoj se poštuju sve epidemiološke mjere, nose maske i poštuje propisana socijalna distance. "Putničke odnosno turističke agencije ne smiju biti izjednačene s ostalim dionicima u turizmu koji su uspjeli ostvariti rezultate u sezoni, a niti zaboravljene krajem glavne ljetne sezone. Potrebne su transparentne odluke koje će jasno komunicirati niz mjera i odluka kojima će se agencijama osigurati uvjeti za nastavak poslovanja i omogućiti povrat uplaćenih sredstava svim putnicima", zaključuje Fain.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.