31.08.2020 07:55
ZAGREB, 28. kolovoza 2020. (Hina) -Hrvatska elektroprivreda (HEP) će 60 posto svoje prošlogodišnje dobiti, što je iznos od 664,4 milijuna kuna, isplatiti u korist državnog proračuna, izvijestili su u petak iz HEP-a u objavi o odlukama glavne skupštine.
Glavna skupština matične kompanije HEP grupe, HEP d.d. održana je jučer, a na njoj je donijeta i odluka o uporabi ostvarene dobiti u poslovanju u 2019. godini, koja je iznosila nešto više od 1,1 milijardu kuna. Prema odluci glavne skupštine, najveći dio lanjske dobiti ili iznos od gotovo 664,4 milijuna kuna bit će isplaćen u korist državnog proračuna, dok će se u zadržanu dobit rasporediti oko 387,6 milijuna kuna, a u zakonske rezerve 55,4 milijuna kuna, objavio je HEP putem Hina OTS-a. Inače, ta je odluka u skladu i s Vladinom odlukom od 30. srpnja kojom su trgovačka društva u državnom vlasništvu obvezana da u državni proračun uplate 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj.

Vladina odluka odnosi se na 15 trgovačkih društava u državnom vlasništvu, među njima i na HEP. HEP d.d. vladajuće je društvo HEP grupe, a u prošloj je godini HEP d.d. imao neto dobit od 1,1 milijardu kuna, dok je dobit HEP grupe iznosila 1,4 milijardu kuna, što je za 2,8 posto više nego 2018. godine. Po podacima iz Izvješće o poslovanju i održivosti HEP grupe za 2019. godinu, koje je HEP krajem srpnja objavio na svojim internet stranicama, HEP grupa je lani ostvarila poslovne prihode od 15,5 milijardi kuna, što je za 2,1 posto više nego godinu prije, a u istom su postotku porasli i poslovni rashodi, na 13,8 milijardi kuna.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.