27.08.2020 07:04
ZAGREB, 26. kolovoza 2020. (Hina) - Trgovački sud u Zagrebu pozvao je vjerovnike Hrvatskog društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma (HDPZ-ŽK) da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečaja te udruge s utvrđenim dugom od 11.685 kuna.
Sudskim oglasom pozvani su i zastupnici te udruge da u roku od 15 dana podnesu popis imovine i obveza tog dužnika, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnici u zakonski predviđenim rokovima, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - žrtava komunizma udruga je osnovana i registrirana krajem 1997. sa sjedištem na Trgu Petra Krešimira IV u Zagrebu. Osnovana je u cilju socijalne i pravne zaštite bivših hrvatskih političkih zatvorenika žrtava komunizma te promicanja i unapređenja vrijednosti slobode, pravde, demokracije i hrvatske suverenosti. Osim toga, u djelatnostima HDPZ-ŽK navodi se ''promicanje i oplemenjivanje moralnih i etičkih vrednota hrvatskog naroda organiziranjem javnih tribina, predavanja, seminara, okruglih stolova, sudjelovanje i potpora u radu državnih tijela za otkrivanje i obilježavanje zločina Drugog svjetskog rata i poraća''.

U Registru udruga navodi se da je na lani održanoj posljednjoj izbornoj skupštini za predsjednika Društva političkih zatvorenika bio izabran Josip Ferek. Tijekom mandata njegovog prethodnika Marka Grubišića isticali su da  HDPZ-ŽK ima u svomu planu dva glavna projekta - izradu Leksikona hrvatskih političkih zatvorenika i otvaranje Memorijalnog centara žrtava totalitarnih režima.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.